Zagreb Crafts

05

Božićna elegancija ukrašenog adventskog vijenca

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

Prvi adventski vijenac davne 1838. godine osmislio je i postavio u hamburškom Domu za napuštenu djecu svećenik i odgajatelj Johann Hinrich Wichern.

Kako bi razveselio djecu u sirotištu u kojem je radio, napravio je vijenac od drvenoga kotača s dvadeset crvenih i četiri bijele svijeće. One su simbolizirale i obilježavale vremensko razdoblje od prvoga dana prosinca do Božića.

Ukrašavanje vijenca sa samo četiri svijeće započelo je krajem 19. stoljeća i neodvojivi je dio naše tradicije. Svaka od četiri svijeće predstavlja četiri tjedna Adventa. Svaka od njih simbolizira razdoblje od 1000 godina, što je zajedno 4000 godina, a to je biblijsko vrijeme od stvaranja Adama i Eve do rođenja Krista. Na prvu nedjelju Adventa ili Došašća pali se prva svijeća. To je svijeća nade. Druga svijeća predstavlja ljubav i pali se druge nedjelje. Na treću nedjelju ili na polovici Adventa palimo treću svijeću, simbol radosti zbog Božića koji se bliži. Četvrta je anđeoska svijeća koja znači mir i palimo je posljednju u nizu nedjelja uoči Badnjaka.

Klasični adventski vijenac je okrugloga oblika s četiri pravilno raspoređene svijeće iste veličine. Danas se nerijetko stavljaju četiri svijeće različite veličine koje kroz četiri tjedna dosegnu istu razinu. Često se vide i aranžmani s linearno poredanim svijećama ili pak nekog zanimljivog oblika. Najpopularnije boje, kad je riječ o adventskim vijencima, su bijela, bijela u kombinaciji sa srebrnom ili zlatnom bojom te kombinacija crvenog i kariranog koja ostavlja topliji dojam na kompletnu estetiku prostora u kojem se nalazi. U bogatoj ponudi božićnog cvijeća za ove blagdanske dane izdvajamo sasvim posebna mjesta gdje možete odabrati već gotove božićne aranžmane ili naručiti adventski vijenac po vlastitom ukusu i želji. Kako biste uredili svoj dom i pripremili se za najsvečaniji dio godine, tradicionalne adventske aranžmane i vjenčiće za vrata potražite u našim majstorskim cvjećarskim ateljeima: u cvjećarnici „Marijan“ – jednoj  od najstarijih cvjećarnica na Kvaternikovu trgu, cvjećarnici „Tea” na adresi Remetska cesta 4 a te u cvjećarnici „Poppy“ na lokaciji Biškupec breg 7 u zagrebačkim Remetama. Svi imaju u ponudi prirodno i svileno cvijeće, zimzelene biljke, raznolike ukrasne detalje i dekorativne svijeće koje majstorski aranžiraju u unikatne oblike adventskih vijenaca i aranžmana za vrata.

Tako kvalitetan adventski vijenac doista može ostati u vašem prostoru i nakon Adventa kao unikatni zimski ukras toplog doma.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se