Zagreb Crafts

15 OŽu

Craft novog doba: Što možemo naučiti od tradicijskih obrtnika

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Ručni rad se vratio na velika vrata. Bez obzira što se nekada puno više cijenio, do danas se ručni rad uspješno održao zahvaljujući vrijednim rukama obrtnika.

Usprkos otvaranju tržišta jeftinijim inačicama s istoka, zagrebački obrtnici još uvijek uspješno pronalaze put do kupaca zahvaljujući kvaliteti proizvoda.

Kao zanatlije i umjetnici u svom području, pokrivaju različite kategorije koje su tražene u rastućoj craft revoluciji. Sve više kreativaca upisuje raznovrsne do it yourself tečajeve kako bi se posvetili ručnom radu, a upravo u tome leži budućnost crafta.

Tradicijski obrti grada Zagreba satkani su u kulturnu baštinu i bez njih ne možemo zamisliti craft novog doba. Generacijama su vezani isključivo uz obrtnički posao, a ulaganjem u moderne strojeve i razvojem proizvoda, trude se sačuvati obrte od zaborava.

Neki su potpuno samouki pokrenuli obrte, poput Igora Pankovića koji je 2006. godine otvorio kovački obrt, Svetlane Bursać koja se specijalizirala za žensku obuću i Spomenke Fabijančić, vlasnice cvjećarne Tea.

Većina obrtnika godinama je vezana obiteljskom tradicijom za posao te se sve više okreću modernizaciji u plasiranju njihovih rukotvorina prepoznajući trendove u craft svijetu. Franka Vatovac od obrta za proizvodnju svijeća kreirala je jedinstveni darovni webshop u kojima su svijeće samo jedan segment proizvodnje, što se pokazalo izuzetno uspješnim.

Dora Rubić iz modnog salona Dora klasičnim modelima kaputa i balonera ostvarila je hvalevrijednu suradnju s britanskim umjetnikom čija su djela krasila njihove kapute, a u radionici nakita Lapidarium godinama surađuju sa svestranim umjetnicima čije kolekcije plasiraju u obrtu. Istražite zagrebački svijet obrta kroz katalog Zagreb Craftsa, posjetite ih i ne dozvolite da padnu u zaborav.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se