Zagreb Crafts

18

Tradicionalne hrvatske blagdanske slastice

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

Božićne slastice dio su dugogodišnje tradicije i običaja koji se vežu uz taj važni kršćanski blagdan, a mnogi će reći da su i njezin najukusniji i najmirisniji dio.

Božićne slastice dio su dugogodišnje tradicije i običaja koji se vežu uz taj važni kršćanski blagdan, a mnogi će reći da su i njezin najukusniji i najmirisniji dio.

Tradicionalne hrvatske slastice odraz su lokalne kulture i gastronomije pojedinoga kraja koje u sebi sjedinjuju namirnice dostupne uglavnom u određenim dijelovima Hrvatske. U Zagrebu i okolici za Božić se pripremaju slastice iz svih regija, budući da ih je glavni grad apsorbirao baš poput nekih drugih običaja iz raznih predjela Lijepe naše.

Tradicionalne slastice s naše obale uglavnom sadrže neki voćni sastojak, odnosno plodove autohtonih mediteranskih kultura kao što su smokva, badem ili naranča. Za dubrovački kraj karakteristični su arancini, prokuhane i zaslađene trakice narančine kore. Tu je i poznata dubrovačka rožata, svojevrsni puding s preljevom od karamele, koji podsjeća na francuski crème brulee. Na jelovnik božićnoga stola sjevernije na jadranskoj obali pristižu slastice od badema i smokava. Tu su različite verzije smokvenjaka (slatki stoščić složen od rakije, mljevenih suhih smokava i badema), ušećereni bademi, rolada od smokava i rafioli s bademima.

Za sjeverni dio Jadrana karakteristične su i slastice koje nastaju prženjem u dubokome ulju – kroštule i fritule. Kroštule su prhki kolač u obliku ruže, a fritule slatki uštipci koji su u nekim krajevima obogaćeni i grožđicama. U Lici se priprema tradicionalna bazlamača, a u sjevernijim krajevima Hrvatske dobro je poznata bučnica pripravljena na međimurski način. Taj kolač, osim buče, sadrži i mak koji je čest sastojak i drugih kolača tipičnih za kontinentalni dio Hrvatske: zlevanke s makom, makovnjače i slavne međimurske gibanice. Naravno, tu su i nezaobilazni medenjaci.

Na istoku zemlje na tanjur nam dolaze kolači pripremljeni od još jedne lokalne prerađevine – svinjske masti i svinjskoga sala. Ukusne medvjeđe šape, kolač bogat orasima i svinjskom masti peče se u kalupima u obliku šape. Salenjaci su kolači koji se tijekom pripreme u nekoliko slojeva premazuju svinjskim salom, a u konačnici pune pekmezom, orasima, makom ili mljevenim rogačem. U bogatoj ponudi raznovrsnih slastica, važno mjesto među tradicionalnim hrvatskim kolačima ima i paprenjak.

Sanja Opačakvlasnica brenda Paprenjak oživjela je proizvodnju ovog slatko-paprenog kolačića, hrvatskog proizvoda i jednog od najprepoznatljivih zagrebačkih suvenira. U ponudi Paprenjaka nalaze se ručno rađeni kolači s aromom lavande, čokolade, rogača, original i integralni.  Verzija Original i Integral tanji su prhki kolačići, slatko-paprenog okusa, a nude se  u originalnoj i integralnoj varijanti recepture. Idealni su uz čaj, kavu, čašu vina, dobar razgovor ili knjigu. Uz ukusne paprenjake, sa željom da obogate i prošire tematski asortiman, u Paprenjaku su kreirali i liniju prekrasnih porculanskih dekorativnih predmeta ukrašenih tradicionalnim motivima paprenjaka: vaze, tanjure, pladnjeve, pepeljare i zdjelice s tanjurićima. Ovi proizvodi zaista mogu biti iznimno elegantan božićni poklon, bilo da se radi o privatnom ili poslovnom daru, a možete ih pronaći u u prodavaonici Paprenjak u hotelu Esplanade, kao i na drugim brojnim mjestima. Ovisno o vašim afinitetima  i raspoloživom vremenu, sve ove slastice možete nabaviti u dobro opskrbljenim prodavaonicama ili se pak

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se