Zagreb Crafts

20 Pro

Vrijeme je na vašoj strani – satovi kao investicija

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

Naš osjećaj za vrijeme stariji je od nas samih. On je uz nas od buđenja do časa kad usnemo.

Naučili smo vjerovati mu. Ali svi znamo da se ne možemo pouzdati u njega kad nam je potrebna preciznost. Onda se mudro osloniti na mehanički ritam sata. Kupnja ručnog sata stavlja nas u isti položaj. U većini životnih situacija naš ukus je dobar vodič. Stvari koje nas privuku mogu nas usrećiti. No ako nas satovi zanimaju zbog kvalitete i vrijednosti, vrijedi čuti što o tome imaju reći kolekcionari i procjenitelji. Stoga nudimo nekoliko savjeta koji vas neće učiniti stručnjakom, ali će vam olakšati snalaženje u vrlo opsežnom području horologije.

Okvirna dob u kojoj se satovi smatraju antikvitetima je sto godina. Onima koji su izašli iz proizvodnje dodjeljuje se titula vintage”. Svim je satovima trajne vrijednosti zajedničko sveto trojstvo kvalitete: proizvođač s renomeom, visoka kakvoća materijala od kojih su izrađeni i očuvanost. Ovi elementi su poput sidra koje ograničava pomicanje cijene sata. Stoga među osnovne informacije tijekom kupnje pripada sve što možete saznati o proizvodnji počevši sa serijskim brojem i modelom. Dokumentacija treba biti cjelovita, prema potrebi s certifikatom o autentičnosti. Slijedi vrsta i količina skupocjenih materijala od kojih su načinjeni brojčanik, kućište, narukvica, krunica i satni mehanizam. Naposljetku se ocjenjuje stanje, pri čemu se vrednuju točnost, originalni dijelovi te odsutnost površinskih oštećenja i napuklina.

Uz ove tri temeljne karakteristike postoji i niz značajki čiji je doprinos vrijednosti sata teže procijeniti. Rjeđi modeli vrijede više, a najbolje prolaze oni poznatiji za kojima kupci stalno tragaju. Posebnu pozornost treba obratiti na komemorativne primjerke koji svjedoče o nekom povijesnom događaju. Općenito govoreći, posebni dodaci i dodatne funkcije koje otkrivaju virtuoznost tvorca dobar su znak. Najteže je zahvatiti dimenziju sveukupnog izgleda i privlačnosti. Satni mehanizam nije ništa jednostavniji od ljudskog srca kad tragamo za formulom zaljubljenosti.

Ulaganje se vrti oko promjene vrijednosti – tržišnih trendova i popularnosti stilova koji prkose prognozama. Vintage satovi trenutačno su među najtraženijima, s dobrim izgledima za budućnost. Tradicionalno najtraženiji proizvođači luksuznih satova – Rolex, Patek Philippe, Omega – predstavljaju jamstvo vrijednosti. Omegu 1968 Seamaster 300 u 2015. prodavali su za dvadeset puta veći iznos nego 2007. Prava sreća da Zagreb ima servis Omega satova, zar ne? Jasno, takvi skokovi su rijetke iznimke.

Stručnjaci upozoravaju kupce da sakupljanje satova može donijeti dobit tek na dugi rok, a iako specijalizirano znanje o satovima pojedinog proizvođača i tržištu satova pomaže, rizik se ne može eliminirati. Potragu za potpunom informacijom olakšava to što je mali, ali aktivni zagrebački klub urara podijelio posao. Spomenuli smo Omega servis, čiji je vlasnik Ivan Puzak spasilac za satove švicarske proizvodnje, dok je Tomislav Volarić, s radionicom u Paromlinskoj ulici, na glasu kao osobiti poznavatelj japanskih izdanja. Ipak, s koliko god informacija raspolagali, najbolje je slijediti njihov primjer: otkriti svoje miljenike, ne misliti isključivo na novac te pronaći zadovoljstvo u vrhunskoj izradi, kreativnosti i trudu koji ona iziskuje. A ljepotu koju vi primjećujete sada drugi možda uvide kasnije pa je požele imati.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se