Zagreb Crafts

Atelier Staklić

Akademska slikarica Dominique Jurić jedina je u dugoj povijesti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirala s tehnikom vitraja. Umjetnički staklarski atelier "Staklić" naslijedila je od oca Ivana, koji se staklom bavi od 1955. godine, a 1984. osnovao je obrt "Staklić", koji danas vodi njegova kći Dominique.
O obrtu

Akademska slikarica Dominique Jurić jedina je u dugoj povijesti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirala s tehnikom vitraja. Umjetnički staklarski atelier “Staklić” naslijedila je od oca Ivana, koji se staklom bavi od 1955. godine, a 1984. osnovao je obrt “Staklić”, koji danas vodi njegova kći Dominique.

Nakon što je prvo diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest umjetnosti i etnologiju), diplomirala je i slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti, nakon čega usavršava tehniku vitraja u Francuskoj (Chartres) i u Švicarskoj (Romont). Stečenim znanjem udahnula je novi život starinskoj obiteljskoj radionici. Da zanat i umjetnost nipošto ne isključuju jedno drugo, dokazuje Dominique vršeći još uvijek usluge za građanstvo od rezanja i brusenja staklenih predmeta do izrade stakla za stolove, ormare ili vitrine. Izrađuje vitraje za privatne potrebe, a u ponudu ateliera uvela je izradu vitraja za stambene i poslovne prostore. Dominique vitraj prilagođava svjetlosti, bojama i prostoru  poklanjajući mu karakter umjetničke slike.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Izrada vitraja je isključivo ručni rad te uključuje skice, rezanje šablona, ručno rezanje stakla, ručnu obrada stakla i prilagođavanje olovnih profila koji drže konstrukciju. Kao jedinstvena predstavnica ove čarobne tehnike, Dominique je osmislila nekoliko kolekcija kako bi vitraje približila širom spektru ljudi.

U kolekciji suvenira “Zagreb u staklu” koristila je šest poznatih zagrebačkih motiva: kulu Lotrščak, Kamenita vrata, lanternu, tramvaj, šestinski kišobran i stari zagrebački oglasni stup, a već radi na novim motivima.

Osim suvenirske kolekcije ističe i “Gabrielovu božićnu galeriju” koja je krenula s izrađivanjem božićnih ukrasa od stakla i “Gabrielovu uskrsnu galeriju” s uskrsnim motivima.

Tijekom godine organizira dječje likovne radionice izrade vitraja koristeći prozirne folije kako bi i najmlađi upoznali igru boja i svjetlosti na jedinstvenom uzorku. Specifičan slikarski atelier, kojih u Europi postoji svega nekoliko, najbolji je primjer truda Dominique Jurić da kroz umjetnost održi tradicionalni staklarski zanat itekako živim, čuvajući ga od zaborava.

Ključne informacije
Voćarska 25, 10 000 Zagreb
+385 91 5879 232
Pronađi nas na karti
Kontaktirajte nas
staklic@staklic.hr
Podijeli obrtnika

Pronađite naše obrtnike

Filtriraj mapu
 • Cvjećari
 • Frizeri
 • Knjigoveže, kartonažeri i papirna konfekcija
 • Kožna galanterija
 • Krojači
 • Krznari, klobučari, klapari i kišobranari
 • Metalci
 • Postolari
 • Staklari i uokvirači slika
 • Stolari i četkari
 • Zlatari i urari
 • Ostalo
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se