Zagreb Crafts

13 Pro

Kako se danas nosi krzno otkrivaju majstori zanata

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

Ni globalno zatopljenje krzno nije zbacilo s modnog trona pa čak niti razni umjetni materijali koji su financijski puno dostupniji, topli i atraktivnog izgleda. Zašto krzno uvijek ima svoje kupce te kako se nosi na moderan način otkrivaju ugledni zagrebački krznari.

Nose se krznene kapuljače, a popularno je i pravo krzno u neprirodnim bojama

„Zagreb je uvijek bio modno osviješten grad, a Zagrepčanke su se voljele lijepo odijevati i još uvijek vole“, kaže Gordan Dvoravić iz istoimenog modnog krznarskog salona smještenog u Dežmanovoj ulici u Zagrebu.

Krzno nabavlja iz Zapadne Europe te Sjeverne i Južne Amerike. Izrađuje sve krznene odjevne predmete, a najviše unikatne krznene kapute, jakne i pokrivala za glavu.

Što se od krzna nosi ove godine Dvoravić otkriva: „Dominira nerc u svim varijantama- šišani i čupavi, a popularno je i krzno finskog rakuna koji ima dugu dlaku pa jakne i prsluci izrađeni od njegova krzna izgledaju vrlo interesantno. Tendencija je da se krzno na kaputu, jakni ili prsluku slaže horizontalno, a vrlo su aktualne i kapuljače“.

Dvoravić kaže i da je ove sezone vrlo popularno krzno u neprirodnim bojama crvenoj, plavoj, žutoj te da vlasnice svoje krznene komade daju na bojanje. „Nisam protiv umjetnih boja krzna jer je i to dio mode i zašto se ne poigrati“, objašnjava krznar i kaže da kada ga se pita o etičkoj strani njegovog posla tu nema previše dvojbe, jer se životinje za krzno uzgajaju na farmama i nemjerljivo manje ih se koristi u tu svrhu nego primjerice za hranu.

Fotografija:Davor Puklavec/PIXSELL

Krzno se može prilagoditi novim mjerama vlasnika kao i modi

U krznariji Tomić u Masarykovoj ulici izrađuju se bunde, jakne, kape, kragne, modni dodaci, šubare i slični predmeti. Uz to posjeduju i trezor za čuvanje kaputa, što je često tražena usluga. No najveći opseg posla u krznariji zauzima prekrajanje, kako ističe Zoran Tomić, nastavljač obiteljske obrtničke tradicije. „Prerada i preoblikovanje starih modela u radionicu dovodi klijente koji ovaj kvalitetan materijal žele prilagoditi novim vremenima ili svojim novim tjelesnim mjerama. Krzno je izdržljiv materijal te se i nakon niza godina, ovisno o kroju, može prilagoditi klijentovim potrebama“, kaže Tomić.

Fotografija:Goran Stanzl/PIXSELL

Šišano krzno je izvrstan izbor kada nije jako hladno

„Krzno će uvijek biti u modi i imati svoje obožavatelje. Može ga se prekrajati i dobrim održavanjem imati dugi niz godina. Time pokazuje svoju isplativost, iako je u startu skuplje od većine materijala. Još jedna važna stvar je da je krzno ekološki i biorazgradiv materijal kojem ne treba 500 godina da se razgradi kao što je to slučaj s novim materijalima izrađenim od plastike“, kaže Antonela Dvoravić Šarčević, vlasnica Modnog krznarskog obrta Tomislav Dvoravić u Ilici 49.

Dvoravić objašnjava da je nerc i dalje najpopularnije krzno iako postoje i jeftinija krzna, ali kako se krzno od nerca može vrlo kvalitetno prekrajati . „Popularne su jakne duljine tri četvrt, a dosta se traže kapuljače, trake za kapuljače, manžete i okovratnici. Krzno može biti manje ili više u trendu, ali kad je ono u pitanju bolje se držati klasičnih modela s elementima modernoga“, objašnjava Antonela Dvoravić.

Majstorica kaže da ima svoje stalne klijente, ali da joj dolaze i novi. Ističe da ponudom nije orijentirana samo na zimsku sezonu jer se nudi i šišano krzno koje se nosi i u međusezonama jer ne djeluje voluminozno, a da mnogi krzno kupuju tijekom ljeta kada su cijene povoljnije.

Fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se