Zagreb Crafts

16 Pro

Atelier Marković proslavio 100 godina postojanja

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Umjetničko tradicijski obrt Atelier Marković proslavio je 100 godina postojanja i stvaranja u kultnoj radnji u zagrebačkoj Ilici.

Izlog ateljea privlači prolaznike već 100 godina, što je obljetnica kojom se malo koji obrtnik može pohvaliti. Stogodišnjicu je obitelj Marković proslavila u intimnom okruženju obitelji, prijatelja i klijenata, a priču Ateliera sažeo nam je Damir Marković koji ju vodi od 2000. godine.

“Radnju je prije 100 godina na ovoj adresi otvorio djed Josip, a šezdesetih preuzeo moj otac Josip. Djed je počeo sa staklom 1919. godine, izrađivao kristalne lustere i brusio kristal, a nakon Drugog svjetskog rata posvetili su se uokviravanju slika da bi danas kroz Atelier izrađivali ogledala, unikatna pozlaćivanja i posrebrivanja, uokviravanja i ostakljivanja”.

Damir Marković
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Osim uramljivanja slika, fotografija, tapiserija, ručnih radova i goblena, u ponudi je i staklarska djelatnost. Napravit će unikatni stakleni stol ili policu poštujući vaše želje. Ono što posebno privlači pozornost su predivna unikatna zrcala.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Damirova supruga Tajana Žunić-Marković zadužena je za originalan asortiman Anđela koji svojom prepoznatljivošću daje poseban pečat umjetničkoj tradiciji ateljea

“Tajana je oduvijek bila umjetnička duša te je nadogradila ponudu Ateliera izradom unikatnih anđela koje donira dječjim bolnicama, ali i prodaje”, ističe kako ona stvara umjetnost, a on je uokvirava. 

Vjeruju da preko anđela sreću šire i u druge domove. “Ljudi kažu, bili stariji ili mlađi, ujutro se probude i vide kako je to lijepo. Namigne im anđelčić, to ih razveseli i uljepša im cijeli dan”, kaže Tajana. Damir Marković vjeruje da će njihova kćer nastaviti stogodišnju tradiciju ateljea. “Srećom bavimo se prekrasnim stvarima, sliku možeš dignuti pogođenim okvirom, a puno je segmenata na koje treba pripaziti prilikom uokviravanja”, dodaje te zaključuje:

“Da bi obrt opstao 100 godina najbitnija je ljubav, bez nje ne bismo slavili sto godišnjicu. Radimo ovo sa srcem i dok god je tako, obrtništvo neće umrijeti”.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se