Zagreb Crafts

20 Pro

Autentičnost se najbolje prodaje

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Ako ste u potrazi za autentičnim suvenirom razmislite o narudžbi kovane masline od jedinog registriranog kovača u Zagrebačkoj županiji Leonarda Haramine ili u istoimenom obrtu obitelji Lalić potražite drvenu maketu sa solarnom ćelijom koju možete sami slagati.

„Iako još uvijek radim i druge stvari, najviše vremena posvećujem izradi kovanih stabala maslina jer sve što napravim prodam“, govori Leonardo Haramina i objašnjava da je na ideju za izradu kovanih maslina došao kroz druženje sa svojim prijateljem akademskim slikarom. „Prije par godina za zajedničku izložbu na kojoj sam izlagao izradio sam dvodimenzionalnu metalnu maslinu koju sam odmah prodao i tako je počela ta priča.“ 

Photo: Ivomi Produkcija

Haramina kaže da o izgledu i dimenzijama maslina koje izrađuje odlučuje on sam ovisno o inspiraciji. Za izradu jedne masline potrebno mu je čak 300 sati rada jer se svaki list ručno kuje. Haramina vjeruje da je njegov proizvod jedinstven i autentičan jer prije nego što  se odlučio upustiti u izradu ovog simbola dugovječnosti pomno je istražio ima li što slično u svijetu, ali nije ništa otkrio. Njegove masline našle su svoje vlasnike u Hrvatskoj, ali i u Americi te dalekom Japanu

Photo: Ivomi Produkcija

U obrtu Lalić, ali i na Adventskom sajmu u Zagrebu možete doći do svog primjerka makete s propelerom koja se okreće pomoću elektromotora i solarne ćelije. Makete su različite – od automobila, aviona, katedrale, vodenice i slično, a posebnost im je što ih vlasnik sam slaže, upravo poput Lego kocaka koje su Filipu Laliću i poslužile kao inspiracija. „Kako bi se propeler okretao, energija se treba uhvatiti na solarnu ćeliju, zatim se prenosi na motor i počne se okretati. Može se puniti na suncu ili svjetlu stolne lampe koja se zagrijava i generira toplinu pa se ćelija ponaša kao kad dobiva sunčevu energiju. Napominjem da to nije moguće postići s led svjetlima“, objašnjava Lalić.

Photo: Ivomi Produkcija

Obiteljski obrt je za svoje drvene makete nagrađen na ARCI, sajmu inovacija i za sada su jedini koji imaju takav proizvod. Obitelj Lalić tijekom cijele sezone ima štand u Rastokama jer tamo prolazi puno turista na putu do Plitvica ili prema moru. Trenutno ih možete pronaći na Adventu u Zagrebu, imaju štand s maketama, ali i asortiman poput božićnih ukrasa, podmetača i jaslica.

Photo: Ivomi Produkcija
Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se