Zagreb Crafts

27 Pro

Craft trendovi koji su obilježili 2021.

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

I ove smo godine više vremena proveli kući što je za posljedicu imalo razvoj kreativnosti i novih handmade proizvoda te otkrilo nove craftere među nama.

Osvrnemo li se na još jednu pandemijsku godinu iza nas, nadamo se ujedno i posljednju izvući ćemo iz nje i pozitivne trendove poput onih da smo postali svjesniji vrijednosti ručnog rada, te da su mnogi iskoristili izolaciju ili rad od kuće kako bi pokušali izrađivati “nešto svoje” te tako otkrili skrivene talente.

Prema istraživanju Etsyja, svjetske platforme za prodaju i izlaganje ručno rađenih i unikatnih proizvoda protekla godina nas je vratila vrijednostima koje smo u konzumerističkom svijetu već počeli zaboravljati. U samo posljednja tri mjeseca zabilježili su porast od 221% u pretraživanju pojmova vezanih uz DIY i ručni rad.

U 2021. najviše smo se okušali u sljedećim craft djelatnostima:

Izrada svijeća
Uređenje doma prema sezoni, blagdanima, interijeru podrazumijeva i prikladne svijeće u skladu s ambijentom. Kako smo puno više vremena provodili doma tako su mnogi posegnuli za ostacima starih svijeća, eteričnim uljima i jednostavnom opremom koja omogućuje izradu personaliziranih “homemade” svijeća. Najviše se vosak u protekloj godini miješao s kokosovim uljem te eteričnim prirodnim mirisnim uljima koje su naše svijeće činile samoodrživima i ekološki prihvatljivima.
Svijeće Vatovac  

Svijeće Vatovac  

Keramika
Izrada posuda, zdjelica, svijećnjaka, šalica i sličnih predmeta od keramike te oslikavanje istih jedan je od omiljenih kreativnih ručnih radova koji se isplati bar jednom u životu isprobati. Osim što nas može spajati s novim ili još više povezati sa starim prijateljima na tečaju izrade keramike te odmaknuti od zahtjeva svakodnevice, izrada keramike može otkriti razne talente koji se kriju u nama. Pokloniti nekome zdjelicu koju ste samostalno izradili ili piti jutarnju kavu iz šalice koju ste sami oslikali sadrži dodatno unutarnje zadovoljstvo.
Irki keramika

Šivanje i pletenje
Naše bake uvijek su svoje ruke držale zaposlenima, bilo da su šile, plele ili heklale i na taj nam način ostavile i naslijeđe koje nas vraća u djetinjstvo. Sve su stizale i nekako se činile karakterno “mirnije”. Možda se u ručnom radu krije razlog. U ovoj godini mnogi su se okušali prekrajati staru odjeću, izrađivati torbe, plesti šalove i kape, a kao izraz karaktera izrađivale su se i personalizirane platnene maske. Obrtnici su također doskočili situaciji u kojoj smo se našli te preobrazili svoja poslovanja u ono što je tržište tražilo.
Farbica

Prirodna kozmetika
Na Pinterestu se pod pojmom kozmetika u protekloj godini najviše pretraživala prirodna kozmetika. Pritom su homemade sapuni, dezinficijensi prirodnog sastava, soli za kupanje, kozmetika za lice najtraženiji kao proizvodi, a aloe vera, vitamin c, retinol i hijaluronska kiselina kao pojmovi koji su se koristili za izradu tih proizvoda.
Obrt Radovan Petrović

Obrt Radovan Petrović

Izrada nakita
Recikliranje, održivost, eko materijali i vraćanje prirodi inspirirali su mnoge tijekom pandemijske godine. Izrađivao se nakit od morskih stakalaca, od kartonskih tuba, prebojavale stare narukvice, plele nove, nizale su se perlice u raznim kombinacijama. Trendovi su nalagali jednostavnost, nautičke čvorove, uže i konce, a od materijala se težilo mjedi, bakru i aluminiju.
ATA4ART

ATA4ART

Izrada igračaka i ukrasa za dom
U samoizolaciji s djecom mnogi su obnovili obiteljske vrijednosti te kroz igru i rad pokazali djeci vrijednost rukotvorina. Mašta je pomogla da krpene i drvene igračke dobiju nove oblike, a roditelje vrate u njihovo djetinjstvo. Stare lampe omotavali smo konopima ili ih izrađivali od košara, preobražavali smo drvo u nove funkcionalne ili ukrasne predmete poput stalaka za ključeve, vino I police za knjige. Staklenke su postale mali rasadnici za biljke, a sve se ipak vizualno izražavalo kroz moderni minimalistični i boho stil.
Rukotvorine Tomac

Rukotvorine Tomac

Slikanje
Poseban trend u ovoj godini zauzelo je slikanje. Slikanje po platnu, po maskici mobitela, po zidovima i namještaju. Akrilne boje oslobodile su brojne skrivene talente, te predmetima dale novo unikatno ruho i još jednu mogućnost izražavanja, onog umjetničkog.
Olivera Cavrić

Olivera Cavrić

Obrtništvo, handmade i craft proizvodi prema svim gospodarskim i potrošačkim pokazateljima u svijetu i kod nas nastavljaju onaj glavni trend rasta i u godini pred nama.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se