Zagreb Crafts

02 Lip

Cvijeće i bilje koje je obilježilo ovogodišnji Floraart

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe i ovu je godinu bio idealna prilika za odabir povoljnog cvijeća i bilja za interijere i eksterijere, ali i odraz trendova u cvjećarstvu.

Unatoč povremenoj kiši koja je povremeno remetila planove posjetitelja ovogodišnjeg Floraarta na zagrebačkom Bundeku, u proteklih 5 dana održana je 58. međunarodna vrtna izložba pod nazivom “Cvijet za bolji svijet”. Unutar šatora i na štandovima na čak 30.000 metara četvornih izlagalo je više od 150 domaćih i stranih sudionika, a najviše se kupovalo bilje i cvijeće za vrt.

Sadnice po povoljnim cijenama, kao i predstavljanje trendova u vrtlarstvu, uređenju i aranžiranju bilja ono je što svake godine privlači na ovaj događaj tisuće posjetitelja i turista.  

Najviše se prodavalo vrtno cvijeće poput hortenzija, začinskog bilja, i sukulenata.

Trend koji se istaknuo u prošloj, a nastavio i u ovoj godini je japanski način uzgoja, biljni terariji i kokedame, ponajviše zbog svoje samoodrživosti i zanimljivog izgleda. Radionice izrade terarija i kokedama također su dobro posjećene, a zanimanje se sa cvijeća koje cvate prebacilo na terarijske biljke.

Posjetiteljima su se svidjele i mesožderke te razni kaktusi za unutrašnje prostore, a za ukrašavanje okućnice poprilično su tražene ljetnice, ali i kadulja, lavanda i matičnjak. Kad je hrana u pitanju stare sorte sadnica podsjetile su na domaći uzgoj ujedno i najzdraviji.

Od noviteta na Floraartu predstavljen je Floragrad za najmlađe i Flora stadion inspiriran europskim prvenstvom.

I ove godine u organizaciji Obrtničke komore Zagreb održano je tradicionalno natjecanje Hrvatskog kupa florista.

Na ovogodišnjem natjecanju Sanja Hržić iz Samobora osvojila je treće mjesto u kategoriji osobna prezentacija i drugo mjesto u kategoriji tema iznenađenja. Nagrađene su Rafaela Petrinić za instalaciju “Čuvari” te Mirjana Balun za instalaciju “Klofaj me nježno”, kao i radovi obrtnica iz Samobora pod nazivom – “Izvor života” i floristica iz Udruženje Obrtnika Zagreb pod nazivom – “Ja ću preživjeti hoćeš li ti?”

Ovu godinu za najbolju cvjetnu instalaciju mogli su glasati i posjetitelji. Ukupna pobjednica natjecanja je Veronika Kuruc, drugo mjesto osvojila je Lea Paska, a treća je bila Nikolina Šarar Žvanović.

Pod pokroviteljstvom Obrtničke komore Zagreb predstavili su se i učenici drugih razreda smjera cvjećar iz Agronomske škole Zagreb, Gospodarske škole Čakovec, Srednje škole Bedekovčina i Srednje škole „Arboretum opeka“ Marčan s cvjetnim ukrasima za glavu.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se