Zagreb Crafts

24 OŽu

Dani cvijeća i proljeća – Mediteran, renesansa i citrusi

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

U tjednu u kojem nam je proljeće već prvi dan donijelo raskoš boja i mirisa cvijeća i biljaka, ali i vremenskih izmjena, proglašena je pobjednica Državnog natjecanja cvjećara u Splitu na kojem su sudjelovale i floristice iz Zagrebačke županije.

U prekrasnim Dioklecijanovim podrumima u Splitu održano je Državno natjecanje cvjećara i Forum cvjećara Hrvatske obrtničke komore, na kojem je sudjelovalo nekoliko desetaka hrvatskih cvjećara, isključivo obrtnika. Magdalena Kahlina, obrtnica iz Zaboka, ukupna je pobjednica Državnog prvenstva cvjećara HOK-a te će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu cvjećara koje će se održati od 26. do 31. kolovoza 2025. godine u Haagu.

Magdaleni je asistirala Ela Petrinić, zagrebačka floristica iz Cvjećarskog obrta Poppy, dok je Sanja Hržić iz Samobora cvjećarskog obrta Cvijeće by Sanja u kategoriji Fantazija u renesansnom “Đardinu” osvojila drugo mjesto.

Sudionice su se natjecale u četiri kategorije – Fantazija u renesansnom ‘žardinu’, Stručak za Juditu, Stol za dvoje i Vjenčani buket. Natjecanje se odvilo u okviru renomirane međunarodne manifestacije 47. Praznik cvijeća “Marulićev cvit – Split”.

I upravo je ova manifestiacija uz Cvjetnicu koja se obilježila tjedan prije Uskrsa iznjedrila proljetno cvijeće koje će dominirati Uskršnjim stolovima, aranžmane od granja maslina i palmi, kao i boje i mirise citrusa. Uobičajeni tulipani, tratinčice, ljiljani i narcisi, ovog će se proljeća biti kombinirani s malim zelenim lišćem, dok će se s ružmarinom kombinirati agava, bijele ruže, kale i bijeli zumbuli. Voće će biti sastavni dio Uskršnjeg i proljetnih aranžmana, uz ruže nježnijih nijansi roze, boje breskve i ružičaste.

Proljeće označava buđenje, nove početke i vitalnost, a cvijeće predstavlja glasnike proljeća, miris i način na koji nas priroda pozdravlja. Uljepšajte prostor u kojem boravite i podržite iznimno kreativne i strpljive obrtnike cvjećare u vašim lokalnim zajednicama.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se