Zagreb Crafts

16 Pro

Dva lica zagrebačke umjetnosti – Vlastaart i Olivera Cavrić Studio

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Analizirajući predodžbe koje o slikarstvu imaju dvije umjetnice, Vlasta Pastuović Aleksić i Olivera Cavrić, nadamo se potpunijem uvidu u ulogu umjetničkog slikarstva.

Slika koju stvara samo jedno od naših očiju ne daje nam istinitu predodžbu o stvarnosti. Da bi slika bila vjerna i potpuna, valja je sagledati s oba oka. Slično načelo moguće je primijeniti u razmatranju ideja. Ovdje se, analizirajući predodžbu koju o slikarstvu imaju dvije umjetnice, nadamo potpunijem uvidu u ulogu umjetničkog slikarstva u našem životu. Jedan je od zaštitnih znakova umjetnosti pluralnost perspektiva pa tako ne postoji samo jedna stvaralačka istina. To nam može biti poticaj da nakratko slijedimo dva životna i slikarska puta i preispitamo naš stav prema umjetnosti.

Udžbenici katkad opisuju način na koji osjet vida nastaje formulom “očima gledamo, a mozgom vidimo“. Taj se izraz čini kao dobar uvod u opus zaprešićke umjetnice Vlaste Pastuović Aleksić. U svojim slikama, kolažima i keramici istražuje ne toliko pojavnost pojedine teme, koliko vlastiti odnos prema njoj, misaonost ili emocionalnu reakciju. Pojavnost je ionako treperava ili pak obrasla slojevima značenja koji, poput raslinja često prisutnog na Vlastinim slikama, prkose našem pogledu.

Fotografija: Marko Prpic/PIXSELL

Autoričin vlastiti likovni obzor ispunjen je svjetovima mašte Henrija Matissea, Paula Kleea, Vasilija Kandinskog i Joana Miroa. Kompozicijama koje transformiraju životnu sredinu u plohe pastelnih tonova nastoji obujmiti vidljivo i nevidljivo, razgraditi predmet i ponovo ga sastaviti okom uma. Ovaj individualistički pristup zainteresirani mogu promotriti prigodno u prostoru zaprešićke gradske knjižnice i svakodnevno na web stranici Vlastaart. Vlasta je i iskusna likovna pedagoginja. Njena neposrednost joj pomaže da u dvosatnim radionicama prenese ne samo tehniku, nego i strast za slikanjem te su stoga zabavan i koristan poklon za slikare-početnike.

Olivera Cavrić, akademska slikarica sa zagrebačkom adresom, ponešto drukčije gleda na likovno stvaralaštvo. Ne bježeći od slikarstva kao načina manifestacije najposebnijega u nama, ipak je prvenstveno zainteresirana za povratni učinak koji djelo ima na promatrača. Njene slike i grafike imaju karakter podsjetnika, motivatora, ciljaju na podizanje raspoloženja i razvedravanje. Ovaj put oči su tu da potaknu mozak na djelovanje protiv tjeskobnih i paralizirajućih misli. Na stranici Olivera Cavric Studia možete provjeriti ima li ova vrsta čarolije jednak utjecaj na vas.

Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL

Poput ekspresije koja traži široku paletu boja i tehnika, ali i dostatan prostor da dočara bogat unutarnji doživljaj, okidač dobrog raspoloženja može poprimiti mnoge oblike. Tako Oliverin dizajn nalazi put do majica, predmeta svakodnevne uporabe i slika malih i srednjih formata, a akril, suhi pastel, marker i olovka ostavljaju svoj trag na papiru kao i na platnu.

To je točka susreta dvaju pogleda. Vlastine slobodne kompozicije sudaraju se s ograničenjima formata koji što je manji, tjera izraz prema sve višoj razini apstrakcije, pritom oslobađajući svoj izražajni potencijal. Sloboda kojoj Oliveri pruža njezina filozofija dosljedno dopušta da iznenađenje bude čimbenik u načinu na koji odgovaramo na njen umjetnički izričaj. Sagledani zajedno, pozivaju nas da držimo sva naša vizualna čula budnima dok se upoznajemo s njihovim radom.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se