Zagreb Crafts

26 Tra

Idete na krizmu ili prvu pričest i ne znate što biste darovali? Mi znamo!

Autor Kristina Gaćarić, novinarka / Tagovi istaknuto

Ako ste pozvani na krizmu, prvu pričest ili na neku drugu prigodu, a htjeli biste pokloniti vrjedniji i trajniji dar, vjerojatno se pitate gdje da pronađete komad nakita koji će se svidjeti mladima i imati osobni pečat. Pitali smo tri ugledna zlatara što vole mladi.

U Lapidariumu ćete pronaći jedinstvene kolekcije nakita od zlata i srebra koje se temelje na njihovim kreacijama i bogatoj suradnji s različitim kreativcima. Obitelj Nokaj 1990. godine osnovala je Zlatarnu Mario na zagrebačkom Krvavome mostu broj 2 nastavljajući dugogodišnju obiteljsku tradiciju izrade nakita. Poslovanje su poslije proširili na Lapidarium u Radićevoj 10 koji vodi Mario Nokaj gdje su se okrenuli galerijskom konceptu, modernom dizajnu, nedavno proširili poslovanje u novom prostoru u Rovinju.

Nokaj ističe da mladi najviše vole neke sitne ukrasne predmete prilagođene njihovom ukusu koji si oni međusobno poklanjaju ili dobiju na dar od roditelja. „Za krizme i pričesti imamo unikate i male serije, a sve te predmete uglavnom personaliziramo. Teme su uglavnom sakralne – križići, anđeli, ali i cvijeće i leptiri. Mnogi dolazi sa svojim zamislima koje mi realiziramo“, tumači Nokaj i otkriva da se za krizmu i prvu pričest najviše traže narukvice i ogrlice. „Za mladiće kumovi i roditelji najčešće kupuju križiće ili manžete. Općenito muškarci rjeđe kupuju nakit za sebe“, kaže zlatar. Nokaj tumači da mladi i dalje radije kupuju bijelo zlato: „Povećava se potražnja za žutim zlatom jer je to stvar prestiža, odnosno odmah se vidi da je riječ o zlatu. Iako mi uz svaki komad nakita dajemo certifikat“. U zlatarnici Lapidarij prerađuju zlato i srebro te za dva dana mogu napraviti predmet po želji kupca, iako je bolje narudžbu izvršiti sedam do deset dana ranije.

Zagrebačka obitelj Bashota jedan je od najdugovječnijih zlatarskih obrta, ne samo u Zagrebu, nego i u Hrvatskoj. Često rade po narudžbi klijenta tako da prvo skiciraju detalje, koje tek poslije izrađuju nakit u dogovoru s kupcem. Zahvaljujući isključivo ručnom radu i unikatnim komadima nakita, obitelj Bashota uspješno je sačuvala dugogodišnju zlatarsku obiteljsku tradiciju od zaborava. Đani Bashota kaže da se za krizme i prve pričesti najviše traže privjesci, naušnice i narukvice, često sa sakralnim motivima. „Mladi više vole bijelo zlato, a stariji žuto. Posljednjih godina popularni su i etno motivi“, rekao je Bashota.

Obitelj Crkvenac zahvaljujući zavidnoj zlatarskoj tradiciji svakako je jedna od najzaslužnijih za razvoj i usavršavanje zlatarskog obrta u Zagrebu. Osim bogate kolekcije unikatnih komada nakita izrađuju nakit prema narudžbi, replike te vrše popravak antiknih komada, a osim što izrađuju sve vrste gravura, nude i mogućnost ugradnje dragoga, sintetskog i umjetnoga kamenja. Crkvenac ističe da za sve prigode, pa tako i za krizme i prve pričesti, imaju vrlo široku ponudu, a ono što nemaju mogu napraviti i to u roku od tjedan dana, ovisno o željenom predmetu.

 

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se