Zagreb Crafts

05 Stu

Keramika koja unosi toplinu i uspomene u vaš dom

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Toplinu domu daju detalji, stoga birajte za sebe i drage vam ljude one koji su izrađeni s ljubavlju i pažnjom. Provjerena mjesta gdje možete pronaći uporabne ili ili isključivo samo dekorativne predmete su male obrtničke i umjetničke radionice.. Mi vam danas predstavljamo dvije takve radionice.

Kiparica i dizajnerica Danijela Halužan Glumbić ljubav i potrebu prema umjetničkom izražavanju pretočila je u uporabne i ukrasne predmete od keramike koje sama izrađuje u svom obrtu ART HD u Zagrebu. Danijela koristi posebne tehnike koje kombinira sa staklom, istrošenim drvenim komadima ili bakrenom žicom, a njezine kolekcije uporabne keramike poput zdjela, satova, vaza, lampi karakteriziraju izrazite boje, živahnost i nepravilnost oblika. I Danijelini ukrasni predmeti imaju jedinstven pečat i prepoznatljivost poput originalnih figurica mačaka.

Imam puno ideja koje crpim iz svakodnevnog života i gotovo svega što vidim i zamjećujem. Sve počinje nekom fascinacijom, zatim se pretače u ideju i u konačnici u materijalni i opipljivi predmet.

Danijela Halužan Glumbić

Kiparica često izlaže na izložbama, ali i sajmovima te je tako stekla krug redovitih kupaca koji često i naručuju predmete. „Radim i velike i male predmete pa mnogi kod mene naručuju nešto za poklon ili vlastito kućanstvo kada žele originalan predmet. Čak i kada radim po narudžbi, poštujem želju kupca, ali i svoj senzibilitet i uvijek je tu moj prepozantljivi pečat“, kaže Danijela i otkriva da kod nje sve više kupuju i turisti. 

Lidija Likar u svom obrtu Litkica ručno izrađuje razne uporabne predmete od keramike te se bavi slikanjem akrilnim bojama na platnu, a od drveta izrađuje magnete s ručno ispisanim porukama.

„Moj otac je izrađivao drvene krevete i tu sam upoznala drvo kao medij za oblikovanje, ali budući da u izradi kreveta nisam mogla izraziti svoju kreativnost okrenula sam se glini, dok je brat nastavio očev posao“, govori Lidija i otkriva da turisti obožavaju njezine proizvode.

Imam i svoje stalne kupce, ali ipak prevladavaju turisti koji prepoznaju da je tu riječ o originalnim ručno rađenim predmetima.

Lidija Likar

“Osim magneta, ovčica, mornara i sličnih manjih stvari rado kupuju i nose svojim kućama i satove koji su većih dimenzija. Rado kupuju i šalice. Ovo ljeto su posebno popularne bile šalice na koje čak nisam stavljala ime grada, već sam stavljala posebnu glazuru zbog koje te šalice imaju nevjerojatno živu boju i zbog koje se vidi da su ručni rad. Suvenire s motivima Grada Zagreba turisti uvijek rado kupuju“, kaže Lidija.

Photo by Ivomi Produkcija
Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se