Zagreb Crafts

24 Svi

Kokedama, vertikalni vrtovi, palme i sukulenti – trendovi Floraarta

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Najvažniji hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe, zagrebački Floraart održan ovog vikenda na Bundeku istaknuo je najnovije trendove u svijetu biljaka.

Na 57. Floraartu na Bundeku predstavljeni su ovogodišnji najnoviji trendovi u krajobraznom uređenju, uređenju vrtova i zelenih površina u aranžiranju cvijeća, te noviteti u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji. Posebna su atrakcija bili vertikalni vrtovi, najnoviji svjetski trend u hortikulturi, koje djelatnici Zrinjevca sami projektiraju, izrađuju i održavaju.

Od radionica posebno je zanimljiva bila ona izrade Kokedama, japanske tehnike uzgoja biljaka bez teglice, organizirana u suradnji s ekipom iz Dnevne doze biljaka.

U prijevodu kokedama znači mahovina u kuglici. Kokedame su popularne i kao viseći vrtovi, mogu se objesiti da vise u prostoru, biljke same crpe vodu, nije ih potrebno zalijevati, pa su samoodržive i iznimno atraktivne.

Posjetiteljima Floraarta zanimljiva je bila mogućnost kupnje rijetkih sadnica koje nisu toliko česte u vrtnim centrima poput raznih vrsta rijetkih sukulenata, palmi ili Monstera koje su idealne za balkone i unutrašnje prostore stanova i ureda.

Na 57. Floraartu sudjelovalo je više 170 izlagača, a predstavnica florista Zagrebačke županije Sanja Hržić osvojila je treće mjesto žirija i drugo mjesto publike na tradicionalnom natjecanju Hrvatskog kupa florista. Instalacijom Svijetlo na kraju tunela floristice iz Samobora na čelu sa Sanjom kao predstavnicom Obrtničke komore Zagreb svojom instalacijom željele su poručiti da nas na kraju svakog mračnog razdoblja čeka svjetlost, bitno je samo nastaviti se kretati!

Prvo mjesto pripalo je Osiječanki Veroniki Kuruc, drugo mjesto odnijela je Splićanka Irena Borovičkić. U disciplini Vjenčani stručak Sanja je osvojila 2. mjesto, u disciplini osobna prezentacija 3. mjesto i u disciplini Tema iznenađenja 3. mjesto, što je Sanji sveukupno donijelo 3. mjesto. Čestitamo!

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se