Zagreb Crafts

11 Tra

Muzički bijenale do 13. travnja: Što još osim dobre glazbe ponijeti iz Zagreba

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Od 6. do 13. travnja Zagreb se transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe iz regije i Europe. Razlog je Muzički bijenale Zagreb (MBZ) koji se održava od 1961. godine, a po mnogima je jedan od najatraktivnijih i najvažnijih festivala u Hrvatskoj.

Festival je u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Program se sastoji od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. Na MBZ-u ove godine nastupit će veterani poput Vinka Globokara, Milka Kelemena i Taylora Dupreea kao i mlađi autori nove glazbe. Programski i tematski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb je „Grad i glazba“.

Posjetitelji festivala, ali i građani Zagreba između koncerata, predavanja i predstava vjerojatno će uživati u čarima grada te možda poželjeti kući ponijeti neki originalan i specifičan suvenir ili umjetnički predmet kao uspomenu ili poklon. Zagrebački obrtnici kao i zagrebački umjetnici i glazbenici imaju svoj originalan izričaj što se očituje u ukrasnim i uporabnim predmetima koje izrađuju.

Jedna obrtnica, umjetnica u čijem se studiju vrijedi zaustaviti je Olivera Cavrić, akademska slikarica i grafička dizajnerica. Cavrić ponosno ističe kolekcije suvenira Happy Zagreb, Happy Croatia i New Media. Njezini suveniri Zagreba i Hrvatske, uz pozitivnu poruku koju nose, kombinacija su umjetničke slike i grafičkog dizajna.
„Intencija je bila stvoriti suvenir koji prati moderne tendencije i estetiku izrade suvenira. Šarene kapljice, intuitivno aplicirane preko prepoznatljivog motiva Zagreba i Hrvatske, predstavljaju veselje, zajedništvo i ljubav. Upravo takva emocija je ono što ljudi prepoznaju i što ih veže uz mjesto u kojem su boravili. Želja mi je da ponesu pozitivna sjećanja na jedinstvenu i sretnu Hrvatsku”, kaže Cavrić.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ako biste iz Zagreba radije ponijeli nakit, onda je odličan izbor brand Nott.ordinaryJewelz autorice Silvije Talan koja se zabavljala proučavanjem raznih tutorijala o pletenju i vezanju konopa, što je rezultiralo originalnim naušnicama i ogrlicama. “Sviđao mi se nakit izrađen od užadi i iz hobija sam počela plesti neke svoje čvorove. Fascinantno je koliko se raznih savršenih oblika može dobiti pomoću čvorova”, priča Talan. Njezin nakit posjeduje jedan osobni pečat i prepoznatljivost i tko god ga kupuje nosi unikat. Na svakom komadu nakita se nalazi po jedno krilo koje je postalo zaštitni znak branda Nott.OrdinaryJewelz i kartica s dva Silvijina omiljena citata koji njoj simboliziraju slobodu i iskustvo koje dijeli s drugima.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Predivnu uspomena na Zagreb naći ćete u obrtu Mikuš. Obitelj Mikuš bavi se proizvodnjom drvenih dječjih igračaka i suvenira te se može pohvaliti stogodišnjom tradicijom izrade drvenih dječjih igračaka kroz nekoliko generacija. Njihove rukotvorine postale su hrvatski tradicijski kulturni proizvod koji je čak UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu te je svaka druga preporuka za posjet obrtu Mikuš suvišna.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se