Zagreb Crafts

07 Stu

Najpopularniji trend zimske obuće je kvaliteta

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Dolaskom hladnih mjeseci ne bi bilo loše obnoviti zimsku obuću kvalitetnim cipelama, majstorske izrade s posebno posvećenom pažnjom na detalje.

Pri odabiru para cipela na umu imamo tri stvari koje nismo spremni žrtvovati: udobnost, trajnost i ukus ili stilsku prihvatljivost. Pitamo se hoće li kupljeno biti kratkog vijeka, usklađeno s ostatkom naše garderobe ili prikladno za mnoge prigode te hoćemo li preplatiti proizvod. Kada razmotrimo svoj najdraži par cipela ili čizama, nerado primjećujemo da ih zbog jednog ili više ovih faktora ne bi bilo lako zamijeniti.

Govoreći o životnom vijeku obuće, različiti vremenski uvjeti mogu joj nanijeti trajnu štetu. Neki od najčešće korištenih materijala će bez redovitog održavanja popucati, izgubiti sjaj ili čak i boju. Spojevi gornjišta i potplata često mogu popustiti i uništiti omiljen par cipela. Pripremajući se za kišoviti dio godine, dobro je potražiti kvalitetne komade obuće koji mogu, ne samo preživjeti jedno godišnje doba, nego ostati jednako privlačni i spremni za pokazivanje godinama.

Nažalost, obuća tvorničke izrade ima neke značajke koje, iako pojednostavljuju proizvodnju, doprinose bržem propadanju iste. Primjerice, najrašireniji način ugradnje potplate ne uključuje porubljivanje i onemogućuje zamjenu potplate, što znači da se cipele u slučaju odvajanja gornjišta ne mogu spasiti, a usporedbe radi, potplata se na cipelama rađenim po mjeri bez poteškoća može zamijeniti i do desetak puta.

Materijal predstavlja zasebnu temu: koža, primarna sirovina u obrtničkoj proizvodnji cipela, pruža nezamjenjivu kombinaciju izdržljivosti, čvrstine i podatnosti pritom omogućavajući stopalu da diše. Ove kvalitete jamče potporu, udobnost i brzu prilagodbu podstave obliku stopala.

Valja se dotaći i stila. Prateći jesensko-zimske kolekcije svjetskih dizajnera i high street brendova, mogli smo primijetiti par istaknutih trendova ženske obuće ove sezone. Jedan od hitova svakako su čizme u kaubojskom stilu koje sežu bilo do koljena, bilo do gležnja i pristaju uz većinu odjevnih kombinacija. Sandale s remenčićima ostaju na sceni i ove jeseni, baš kao i cipele i natikače s tzv. kitten ili pak četvrtastom petom. Odlučite li slijediti sezonsku modu, svakako preporučamo odabir diskretnijih varijanti.

Posjet zagrebačkom obrtu Cipele Korman otkriva kako se postiže čvrstoća i trajnost obuće, uz individualnost i kvalitetu izrade kakvu tradicionalni obućar može pružiti. Vlasnik Damir je postolar druge generacije s tri desetljeća majstorskog iskustva i njegova radionica pruža izvrstan uvid u izradu cipela od skice do završenog proizvoda. U obilju cipela i balerinki, pažnju dakako plijene novi muški i ženski modeli s detaljima ručne izrade. Primjećujemo i kako šav, koji gornjište spaja s potplatom, olakšava popravak – siguran je znak kvalitete. Vrhunska izrada i zadovoljstvo kupaca čiji se glas daleko čuje svakako su najbolja promidžba.

U obližnjem Zaprešiću radionica Postolar RIM Ivana Rubčića premošćuje jaz između tradicije i modernosti. Uz obavljanje čak i najzahtjevnijih popravaka koji zahtijevaju prvorazrednu vještinu i oko za stil, radionica je pravo mjesto za cipele klasičnog dizajna. Posvećenost najboljim materijalima i udobnosti doprinosi njihovoj dugovječnosti zbog toga što se konstrukcija cipele koja savršeno pristaje ne mora puno prilagođavati i na taj način trošiti.

Kako bismo zaštitili obuću valja je držati u za to predviđenim ormarićima i stalcima, za razliku od primjerice kutija. Kožne cipele čuvamo nanošenjem kreme za cipele koja upija vodu i čestice prašine, a valja je dobro utrljati četkom. Redovito laštenje vrlo je učinkovit način brige za cipele. Konačno, obuća se znatno brže troši svakodnevnim nošenjem. Ubacimo li je u rotaciju i dopustimo dan-dva odmora da sakupljena vlaga ispari (strugotine cedrovine idealne su za sušenje podstave) nećemo samo imati svoje omiljene cipele mnogo dulje, nego ćemo i spriječiti razvoj neugodnih mirisa.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se