Zagreb Crafts

09 Srp

Najstariji zagrebački obrti kao turističke atrakcije Zagreba

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

Upoznavajući obrtnike kroz priču i posjetu njihovoj radionici, najbolje ćete upoznati Zagreb kakav je nekad bio. Za početak, riječ je o zanimanjima kojih skoro pa više nema, ljudima koji usprkos modernoj tehnologiji još uvijek njeguju stare zanate i uspješno plasiraju svoje rukotvorine u izloge malih obrta.

Upoznavajući obrtnike kroz priču i posjetu njihovoj radionici, najbolje ćete upoznati Zagreb kakav je nekad bio. Za početak, riječ je o zanimanjima kojih skoro pa više nema, ljudima koji usprkos modernoj tehnologiji još uvijek njeguju stare zanate i uspješno plasiraju svoje rukotvorine u izloge malih obrta. Njihove radnje prave su turističke atrakcije te smo odabrali pet obrta u samom centru Zagreba koje nikako ne smijete propustiti.

Klobučarska radiona Cahun

Klobučarska radiona koja se može pohvaliti tradicijom dužom od 80 godina nalazi se u prometnoj zagrebačkoj ulici Pod zidom 8. Gotovo ne postoji osoba u Zagrebu koja nije upoznata s njihovim ručnim radom, a kao prepoznatljiv dio zagrebačke kulturne baštine, trude se održati kvalitetu izrade raznih pokrivala za glavu. Josipa Cahun posao je naslijedila od roditelja te su nedavno izbacili ljetnu kolekciju šešira koju možete pogledati na Zagreb Crafts.

Photo: Danijel Berković/PIXSELL

Peroklinika

Ako samo malo skrenete s glavnog zagrebačkog trga otkrit ćete jedinstveno tradicijsko blago – Perokliniku. Obrt za popravljanje nalivpera jedini je takve vrste u cijeloj Europi, a vlasnica Vlasta Keranović upoznat će vas s bogatom zagrebačkom baštinom kroz nalivpera. U Peroklinici možete kupiti hrvatski suvenir – repliku prve mehaničke olovke Slavoljuba Penkale osmišljenu još za vrijeme Univerzijade, a činjenica da je Zagreb nekada imao čak 24 obrta za popravak nalivpera te da je Peroklinika jedinstvena u Europi – dovoljni su razlozi da malenu radionu stavite na popis mjesta koje morate posjetiti.

Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zlatarna Krznarić

Zagrebački Prolaz sestara Baković nezaobilazno je sjedište malenih tradicijskih obrta. U prolazu pokraj Cvjetnog trga nalazi se zlatarska radnja Krunoslava Krznarića koja vuče korijene iz davne 1947. godine. Autentičnim replikama starohrvatskog nakita, Krunoslav Krznarić dovodi do savršenstva umjetnost izrade srebrnog nakita. Ukoliko želite unikatni komad srebrnog nakita s tradicijskim motivima, svakako posjetite Zlatarnu Krznarić u potrazi za originalnim poklonom.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Urar Ivan Puzak

U neposrednom susjedstvu Zlatarne Krznarić, smjestila se urarska radiona Ivana Puzaka. Zanimanje koje također sve rijeđe viđamo, u Zagrebu uspješno opstaje zahvaljujući trudu nekolicine preostalih urara. Danas u radionici radi tim od četvero urarskih majstora, a među njima je i kćer Ivana Puzak koja će nastaviti obiteljski posao održavajući malenu radionicu itekako živom na zagrebačkoj karti tradicijskih obrta.

 

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nataša Trinajstić

U zagrebačkoj Dalmatinskoj ulici skriva se pravi mali dragulj unikatnih ženskih cipela. Od klasičnih do modernih modela, obrt Zvonimir dobro je poznat zagrebačkoj publici po jedinstvenim ženskim cipelama. Nataša Trinajstić vodi postolarsku radnju izrađujući klasične modele obuće prepoznatljivog dizajna. Mogu se pohvaliti brojnim priznanjima, a prije nekoliko godina ušli su u City Guide Louisa Vuittona zbog čega obrt Zvonimir nikako ne smijete zaobići. Osim što ih obožavaju brojne osobe iz javnog života, Nataša Trinajstić ističe sve veći broj stranih gostiju među kupcima.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se