Zagreb Crafts

11 Svi

Nakit od božanstvenog materijala – Penezić

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

Unikatan, lijep i ugodan za nošenje, upravo takav nakit izrađuje češljar Antun Penezić. Na ideju izrade nakita, Antun je došao krajem pedesetih godina prošlog stoljeća.

Unikatan, lijep i ugodan za nošenje, upravo takav nakit izrađuje češljar Antun Penezić. Na ideju izrade nakita, Antun je došao krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. U izradi češljeva ostajalo je dosta materijala roga koji se bacao. Vidjevši jednog gospodina kako takve dijelove koristi za izradu ručke kišobrana, odlučio je pokušati s nakitom. Prvu izrađenu ogrlicu pokazao je svom tadašnjem šefu češljarske radione i njegovoj ženi. Uz njihovo oduševljenje i poticaj, Antun je narednih nekoliko godina, uz češljeve, nastavio izrađivati i nakit. Život ga je odveo drugim putem, a svom se češljarskom zanatu vratio prije deset godina kada se umirovio.

Nakit izrađuje od roga i bijele kosti, a neki modeli imaju i dodatne ukrase poput dijela školjke. U ponudi se nalaze: ogrlice, narukvice, prstenje, ukosnice i privjesci. Rukotvorine privlače pažnju žena svih generacija, ali i muškaraca, jer Antun izrađuje i muško prstenje. Odlikuju se kvalitetom materijala, lijepim prirodnim bojama, razinom ugodnosti nošenja, a kako se vjeruje, i blagotvornim učinkom. Nakit se može kupiti i pogledati na sajmovima obrtnika na kojima Antun izlaže svoje proizvode. Kupuju ga turisti kao suvenire, ali i Hrvati, posebice oni iz dijaspore koji žele imati lijepu nosivu uspomenu i jedinstven hrvatski proizvod.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se