Zagreb Crafts

14 Lip

Obrtnici otkrivaju kako su desetljećima uspjeli održati svoj posao

Autor ZagrebCrafts / Tagovi includeistaknuto

Održan je tradicionalni 54. Dan obrtnika, a tom su prigodom dodijeljena priznanja obrtnicima koji su svojim zalaganjem i radom u obrtništvu doprinijeli ugledu i promidžbi obrtničkih zanimanja.

Dodijeljene su nagrade u pet kategorija:

  • Platinasti obrt – nagrada se dodjeljuje za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije dulje od 60 godina (2 nagrađenih);
  • Zlatni obrt – priznanje za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije dulje od 50 godina (4 nagrađenih);
  • Srebrni obrt – priznanje za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije dulje od 40 godina (7 nagrađenih);
  • Platinasta diploma – priznanje za aktivno obavljanje obrta više od 30 godina (5 nagrađenih);
  • Zlatna diploma – priznanje za aktivno obavljanje obrta više od 20 godina (13 nagrađenih).

U kategoriji Zlatni obrt među nagrađenima je i licitarski obrt Tomica Marica, utemeljen 1965. Godine. Nagradu je primila Ljiljana Milla koja je posao nastavila kao pripadnica treće generacije obitelji licitara. Ljiljana otkriva da je jedna od tajni dugovječnosti njihova obrta njihov obiteljski recept za izradu licitarskih srca, konjića, bebica, ukrasnih pisanica čiji je vijek trajanja od 10 do 15 godina, ako ih se čuva od vlage i fizičkih oštećenja. Ljiljana kaže i da je zadovoljna kako posao trenutno funkcionira, ali da naravno razmišlja i o proširenju kapaciteta, a za budućnost se nada će se sinovi uključiti u posao i sačuvati obiteljsku tradiciju.

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

 

U kategoriji Platinasta diploma je i postolar Damir Korman. Tradiciju poznatog obiteljskog obrta Cipele Korman započeo je Josip Korman 1973. godine na adresi Petrinjska 29. Njegov sin Damir obiteljski posao preuzima 1990. godine i nastavlja očevim stopama u izazovnijim vremenima. Damir Korman kaže da mu je drago zbog diplome, a na pitanje kako je uspio opstati u poslu tako dugo odgovara: „Trideset godina po 12 sati provodio sam iz dana u dan u radionici i to je ukratko formula mog uspjeha. U trenutcima kada mi je bilo teško mislio sam na djecu i išao dalje“. Korman kaže da njegova djeca ne planiraju nastaviti obiteljski posao jer su završili fakultete i imaju svoja područja interesa.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

 

U kategoriji Zlatna diploma, priznanja su dobili Silvio Lončarić s obiteljskom tradicijom bavljenja kožom u obrtu Lion Holsters te Tomislav Petković iz obrta KoArt za kožnu galanteriju.

Silvio Lončarić posao je naslijedio od oca i djeda. Obrt Lion Holsters surađuju s Ministarstvom oružanih snaga i većinom zaštitarskih tvrtki za futrole, a prema narudžbi rade na izazovnim projektima prema željama klijenata. Imali su prilike raditi unikatne gravirane siceve za kultne motocikle Harley Davidson te luksuzne kovčege za oružje i replike opreme za alkare. Tajna njihovog uspjeha su kvalitetni ručno izrađeni proizvodi koji su posebno oblikovani i ukrašavani, a ta svojstva nemaju serijski proizvodi i to je ono što čini prepoznatljivim i uspješnim.

Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL

 

Tomislav Petković je predstavnik treće generacije obiteljskog bavljenja kožnom galanterijom, a 1995. godine otvorio je KoArt. Klijentu nude kompletnu uslugu od ideje do gotovog proizvoda, a odnedavno izrađuju i “custom-made” majice. Surađuje s Hrvatskim narodnim kazalištem, Dubrovačkim ljetnim igrama, filmskom industrijom i hrvatskim parkovima prirode za koje kreiraju različite promotivne materijale, a posebno ističu suradnju s domaćim dizajnerima. Petković kaže da mu je drago što je dobitnik nagrade, a kao tajnu dugovječnosti i uspjeha ističe uporan rad. „Uvijek ima teškoća u radu pa i onda kada čovjek pomisli da sve ide glatko, neko iznenađenje vreba iza ugla“, govori Petković i kaže da ostaje u ovom poslu do mirovine.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se