Zagreb Crafts

20 Kol

Obrtnici Ivanić-Grada dio Zagreb Craftsa

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

Razgovarali smo s Tomislavom Cuvajom, zamjenikom gradonačelnika Ivanić-Grada koji nam je otkrio kakva je situacija s obrtništvom u njegovom gradu.

Nakon što smo na našu platformu Zagreb Crafts uključili obrtnike Jaskanskog kraja, došlo je vrijeme da nam se pridruže i obrtnici Ivanić-Grada. Tim povodom razgovarali smo s Tomislavom Cuvajom, zamjenikom gradonačelnika Ivanić-Grada koji nam je otkrio kakva je situacija s obrtništvom u njegovom gradu.

Kako je biti obrtnik u Ivanić-Gradu?

U želji da to doznamo, na inicijativu novoosnovanog Odbora za gospodarstvo, održan je susret Ivanić-Grada s poduzetnicima i obrtnicima. Provedene su online ankete o poslovnoj klimi, mogućnostima i preprekama o kojima su poduzetnici i obrtnici imali mogućnost, putem mobitela, anonimno dati svoje odgovore i stavove te koji su se interaktivno u realnom vremenu po zastupljenosti prikazivali na zidu. Raspravljalo se o različitim temama, predlagale su se ideje i postavljala pitanja, a sve zajedno će poslužiti za smjernice kod izrade mjera Grada Ivanić-Grada za poduzetnike i obrtnike. Predstavljeni su rezultati i trendovi Ivanićkog gospodarstva za 2017. godinu te djelovanje i usluge Razvojne agencije. Problem je kod svih isti. Preveliko porezno opterećenje te nedostatak radne snage.

Koje projekte u gradu, vezane uz obrtništvo, biste istaknuli i kakvi se trendovi daju naslutiti u periodu Vašeg obnašanja dužnosti zamjenika gradonačelnika?

Na prvom mjestu bih istaknuo izgradnju novog Poduzetničkog inkubatora u našoj Poslovnoj zoni. Izgradnja kreće 2019. godine. U Poduzetničkom inkubatoru naši će obrtnici i mali poduzetnici imati mogućnost najma poslovnog prostora (ured i radionice) po najnižim cijenama. Cijena najma proporcionalno raste svake godine, dok te male tvrtke i obrti ne stanu na noge. Svi gospodarski pokazatelji su pozitivni i naravno da očekujemo takav trend rasta i u godinama koje su pred nama.

Što za obrtnike Ivanić-Grada predstavlja uključivanje u projekt poput Zagreb Craftsa i Biznis akademije?

Predstavlja im još jednu priliku da svoj rad, trud i zalaganje i svoj finalni proizvod prezentiraju velikom broju ljudi. Svakako predstavlja i razmjenu iskustava što također puno znači.

Kakva je suradnja Grada s Vašim obrtničkim udruženjem te s drugim udruženjima i Obrtničkom komorom Zagreb?

Suradnja je zaista odlična i mi kao grad na sve načine potičemo obrtništvo. Upravo je Obrtnička komora Zagreb prepoznala naš trud i zalaganje te je Gradu Ivanić-Gradu dodijelila priznanje ”Zlatni krug Obrtničke komore Zagreb ”, za značajan doprinos razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva.

Što biste istaknuli od turističkih manifestacija u Ivanić-Gradu i koliko su one zapravo važne kada se na njih gleda iz ugla obrtnika?

Svakako na prvom mjestu je naša Bučijada koju svake godine u dva dana posjeti preko 30.000 posjetitelja i koja je postala naš zaštitni znak. Ovdje bih istaknuo i Festival igračaka koji je ove godine održan po peti put i prema svemu prikazanom ima izglede prerasti samu Bučijadu. Upravo su takve manifestacije prilika da naši obrtnici prezentiraju svoje proizvode u svome gradu i to velikom broju posjetitelja. Ove godine krenuo je i projekt ”Subotom u Ivanić” gdje smo željeli privući stanovnike šireg zagrebačkog područja da posjete Ivanić, probaju stara, gotovo zaboravljena jela našeg kraja, upoznaju naše obrte i sl.

Kakvu budućnost predviđate obrtništvu u Vašem gradu i na kakvim se projektima planira raditi?

Upravo će radionice s poduzetnicima i obrtnicima koje održavamo i koje ćemo ubuduće održavati, biti smjerokaz nama u Gradskoj upravi na koji način trebamo potpomagati razvoj poduzetništva. To je jedini ispravan put. Saslušati probleme na terenu i na temelju toga reagirati. Ja uvijek razmišljam pozitivno i siguran sam da je budućnost obrtništva i poduzetništva u našem gradu svijetla.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se