Zagreb Crafts

01 Lis

Originalni suveniri koje rado kupuju strani i domaći turisti

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Turisti se sve rjeđe zadovoljavaju uobičajenim suvenirima poput magneta za hladnjak ili jeftinih privjesaka za ključeve sa simbolom zemlje ili grada koju su posjetili. Tu potrebu prepoznali su i obrtnici te su turistima, ali i domaćima koji u goste žele ponijeti nešto lijepo i autentično ponudili originalne suvenire nadahnute tradicijom.

Tako u obrtu Tomac za izradu svojih suvenira koriste autohtone sirovine poput pamuka i lavande koji su proizvedeni u Hrvatskoj. Nataša Tomac šiva cvjetiće punjene lavandom, jastučiće, dječje igračke u obliku pasa, mačaka, sova. Izrađuje i dizajnersku, unikatnu odjeću s dvodimenzionalnim ili trodimenzionalnim ručno šivanim aplikacijama.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

„Svi naši proizvodi odlično se prodaju, ali ipak najbolje idu cvjetovi i životinje punjene lavandom te lutkice“, kaže Tomac i otkriva da ima i onih koji prigovaraju zbog prirodnih materijala:

„Jedna žena je neki dan kupovala suvenire koje je namijenila rodbini u Kanadi, ali onda je nabrajala da ne smije na carinu nositi lavandu, pa drvo itd. Mislim da je to pretjerivanje jer vidi se da je to suvenir. Srećom, sve više ljudi prepoznaje i želi kupovati originalne, a ne konfekcijske suvenire“.

Nataša Tomac ljeti izlaže svoje proizvode na otoku Krku, dok njene proizvode ostatak godine, od listopada do svibnja, možete pronaći u Zagrebu u City Center West na nultoj razni.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Nataša Tomac.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Vlasnica obrta UNIKA-TNO iz Vrbovca Ljiljana Stanko, specijalizirala se za izradu vrbovečkih narodnih nošnji te je autorica i suautorica mnogobrojnih etnografskih izložbi. Osim nošnji, istim tehnikama izrađuje i suvenire: nadstolnjake, ukrasne i uporabne jastučiće punjene košticama od višanja, lanom, lavandom ili hmeljom, bookmarkere, torbice, lutke, drvene škrinjice, tradicijski nakit, božićne i uskršnje ukrase.

Photo: Ivomi Produkcija

„Mi smo u Vrbovcu, a ne u Zagrebu pa nismo toliko orijentirani na turiste, ali zato naši Vrbovčani rado kod nas kupuju suvenire za poklon. Zanimljivo im je tkanje koje apliciramo na bookmarkere ili jastučići s košticama od višanja ili s lanom. Svaki od tih jastučića s košticama nosi naziv ‘Vrbovački bakin termofor’. Ima ukrasnu svrhu, ali se može koristiti za tople ili hladne obloge kao što su ga nekada koristili.“

– Ljiljana Stanko
Photo: Ivomi Produkcija

Obrt Amalija specijaliziran je za ukrašavanje raznovrsnih uporabnih predmeta s motivima turopoljskog zavičaja. Jelena Matić ističe da najviše prodaju flašice i druge uporabne predmete s turopoljskim motivima i licitarskim srcima, zatim lutke izrađene od kukuruzovine oslikane motivima narodne nošnje.

Photo: Ivomi Produkcija

„Stranci su oduševljeni našim suvenirima, raspituju se o tradiciji, značenju i jako su sretni da kući nose nešto tako originalno“

Jelena Matić

Osim tradicionalnih predmeta, izrađuju unikatne ogrlice i narukvice, ukrase za bor te razne prigodne dekoracije ovisno o potrebama i željama kupaca.

Photo: Ivomi Produkcija
Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se