Zagreb Crafts

17 Tra

Poznati slastičari otkrivaju tradicionalne uskrsne zagrebačke slastice

Autor Kristina Gaćarić, novinarka / Tagovi istaknuto

Simboli Uskrsa poput jaja, pilića i zečeva pronalaze svoje dublje značenje koje je povezano s…

Simboli Uskrsa poput jaja, pilića i zečeva pronalaze svoje dublje značenje koje je povezano s radošću Isusova uskrsnuća. U 19. stoljeću slastičari iz Njemačke i Francuske počeli su s izradom čokoladnih jaja i drugih poslastica te se Uskrs počeo vezivati i uz slastice.

Zagrebačka slastičarnica Jakšić poznata je što u svojoj ponudi ima kolače rađene po starinskoj recepturi. Vlasnica Sandra Marčić, unuka Ivana Jakšića, pripadnica treće generacije ove slastičarske obitelji, otkriva koje će tradicionalne slastice imati u ponudi za predstojeći blagdan: „Za Uskrs se rade pince ili uskrsne pogače te standardno orahnjače, makovnjače, čajna peciva i suhi mali kolačići.“ Sandra Marčić kaže da je za dobru uskrsnu pincu najvažnija spretna ruka, odnosno da treba dobro zamijesiti tijesto te da se ne škrtari ni na aromama. U slastičarnici Jakšić u pincu stavljaju limunovu i narančinu koru iz organskog uzgoja te malo ruma. „Za pincu imamo klasični recept, a i oblikujemo je na tradicionalan način s tri roga“, otkriva vlasnica i dodaje: „Radimo i sve ostale kolače. Ako ih netko želi naručiti, može to učiniti do pred sam Uskrs. Važno je naručiti kolače ili torte s beze korama barem tri dana prije dana isporuke.“

Fotografija: Tomislav Miletic/PIXSELL

Slastičarnica M&M poznata je po velikom izboru kolača, a u svakodnevnoj ponudi nude ih četrdesetak vrsta. Za Uskrs će dodatno obogatiti svoju ionako izdašnu ponudu. „Radimo pince, sirnice, kuglofe, uskrsne zečeve, piliće od biskvita i čokolade, splitsku tortu, međimursku gibanicu, imotsku tortu. To su sve hrvatski autohtoni kolači koje mi pripremamo za uskrsni stol“, govori Martina. U slastičarnici se torte i kolači mogu naručiti tri, četiri dana ranije. „I, ako zaboravite naručiti, slobodno navratite jer mi uvijek imamo kolača, a za uskrsni asortiman imat ćemo i čokoladna jaja velika i mala, macarone u obliku pilića, zečeva. Također, nudumo i veganske i bezglutenske kolače“, dodaje Martina.

Fotografija: Jurica Galoic/PIXSELL

U slastičarnicama Vincek već godinama za Uskrs pripremaju tradicionalna dizana tijesta od oraha i maka, zatim dizana tijesta s maslacem – vjenčiće, pletenice, orahnjače, makovnjače, kuglofe s čokoladom, orasima, bademima i grožđicama. „Radimo i panteone,talijanski uskrsni specijalitet, vrsta slatkog kruha. Sve radimo na prirodnoj bazi, ne radimo s gotovim smjesama nego po vlastitoj recepturi“, kaže Stjepan Vincek, koji je sa suprugom Ankicom otvorio prvu slastičarnicu davne 1977. godine u Zagrebu.

Supružnici su prepoznali potrebe suvremenog čovjeka te su u Tomićevoj ulici otvorili slastičarnicu Vis a Vis by Vincek u kojoj nude isključivo veganske i bezglutenske slastice. „Za Uskrs pripremamo bezglutenske orahnjače, makovnjače, radimo i bezglutenske pite. U tom zdravom programu, kolači su nam dosta skuplji nego u ostalim slastičarnicama jer je i cijena sirovina visoka, ali zato su sve smjese domaće“, objašnjava Vincek i kaže da je kolače i torte za Uskrs dovoljno naručiti tri ili četiri dana ranije.

Fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kojeg god od ovih slastičara izabrali, sigurni smo da će svojim slasticama uljepšati i pridonijeti raskoši vašeg uskršnjeg stola.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se