Zagreb Crafts

17 Ruj

Projekt O2: uzgojite drveće u staklenim kuglama zagrebačke obrtnice!

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Upoznajte Koogle, ekološki osviješten brand koji omogućuje da uzgojite stablo u staklenoj kugli!

Martina Šimunković, vlasnica branda Koogle, odrasla je u staklopuhačkoj radionici gdje se više od 60 godina izrađuju ručno puhani ukrasi od stakla. Obiteljsko nasljeđe, među ostalim, potaknulo ju je da s još dvojicom suradnika pokrene ono što danas poznajemo pod imenom Projekt O2. Budući da je u posljednje vrijeme intenzivno razmišljala o ekologiji, na pamet joj je pao uzgoj stabala u staklenoj kugli.

“Udružila sam se s još dvojicom suradnika, Goranom Ladišićem i dr. sc. Dušanom Jelićem, te smo pokrenuli Projekt O2. Ovaj projekt usmjeren je razvoju ekološke svijesti i zaštiti šuma društveno potaknutom sadnjom stabala, i to upravo proizvodima Koogle Earth i Forest In The Box. Kako projekt bude jačao, razvijat ćemo ponudu proizvoda“, kaže vlasnica obrta.

Koogle Earth je ručno puhana staklena kugla koja ima ulogu staklenika kao idealnog inkubatora za rast sjemena i razvoj mladice drveta. Biljku koja se ukorijenila u kugli, a s vremenom preraste njene dimenzije, treba nježno izvaditi i presaditi. Novi dom stabalca moći će se odabrati preko web aplikacije, sastavnog dijela projekta. U Projektu 02, spomenimo i to, prodavat će se samo autohtone i neinvazivne vrste drveća poput gorskog i poljskog javora, hrasta lužnjaka i medunca, bukve, tise i masline.

“Prilikom planiranja sadnje biramo autohtone vrste iz područja na kojem se provodi sadnja. Naime, Hrvatska se prostire na tri biogeografske regije (mediteransku, alpinsku i kontinentalnu) od kojih svaka ima svoje klimatske, geološke, topografske i vegetacijske karakteristike, a svaka zavičajna vrsta najbolje je prilagođena području na kojem se razvila i živi”, dodaje Šimunković.

Forest In The Box je drvena kutija s pripremljenim materijalom za uzgoj sadnice stabla u posudicama od recikliranog papira. Izrađena je od 100% biorazgradivih materijala i edukativnog je karaktera, namijenjena obiteljima s djecom, vrtićima i školama kao dio kurikuluma. Ova inovativna formula omogućuje korisniku da sam uzgoji stablo – kod kuće ili u uredu, a zatim ga presadi negdje drugdje. Možete ga uzgajati i sa svojom djecom, što doprinosi edukaciji o ekologiji i važnosti očuvanja ekosustava koje omogućuje šuma. Jedan od razloga za pokretanje Projekta O2 je i poticanje individualne ekološke aktivnosti koja donosi zadovoljstvo, osjećaj korisnosti i daljnju motivaciju, podjednako važnu za pojedinca i okolinu. Također, u poslovnom svijetu je sve više kompanija i brandova s ciljem poticanja društveno odgovornih aktivnosti, no ponuda takvih rješenja je vrlo ograničena.

„Željeli bismo Koogle Earth ponuditi suvenirnicama nacionalnih parkova i parkova prirode kao proizvod osmišljen i proizveden u Hrvatskoj. Prodaja fizičkim osobama pak bit će omogućena u trgovinama sa sličnim proizvodima, na eko-sajmovima, putem vlastitog i drugih web shopova. Kuriozitet vezan za projekt je da se ručno obrađeni stalak za Koogle Earth oblikuje od opožarenog drveta pa je time Projekt O2 uključen i u čišćenje područja nakon požara. Trenutno razvijamo i web aplikaciju radnog imena Tree for Life koja će korisniku pružiti informacije o lokacijama pogodnim za sadnju stabala, vrstama koje se preporučuju saditi na tim područjima, u koje vrijeme – sve navedeno moći će se pratiti na spomenutoj aplikaciji, a aktivnosti zatim objavljivati na društvenim mrežama”, zaključuje inventivna vlasnica branda Koogle.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se