Zagreb Crafts

13 Pro

Raskoš prosinca u odsjaju kristala i stakla

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

Kristal je tradicionalno obožavan kao simbol nekih minulih vremena koji uglavnom čuvamo u ormarićima za posebne prilike, a ima li posebnije od blagdana i dočeka Nove godine?

Kristalne vaze, čaše, boce i drugo pronaći ćete u obiteljskom obrtu Kristal Saki iz Samobora. Jedini takav obrt na Zagreb Craftsu koji kompletnu proizvodnju bazira na kristalu. Franjo i Marija Štih detaljno osmislili proizvodni pogon Sakija, što doslovno znači – samoborski kristal.

Fotografija:Davor Puklavec/PIXSELL

U samom srcu grada Zagreba, smjestio se Atelier Marković čija su baza na okviri za slike, ali su stručn i za staklarsku djelatnost budući da je posao pokrenuo upravo s brušenjem kristala. Kako kaže vlasnik Damir Marković, u mogućnosti su izraditi što god klijent poželi.

Fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL

Ako poklanjate ili uređujete svoj dom staklenim božićnim kuglicama, trebate upoznati Petru Krhen Antonić, zubaricu koja je nastavila obiteljski posao tradicionalne izrade staklenih kuglica u obrtu Katarina. Vjerojatno jedna od rijetkih, ako ne i jedina, sa suprugom izrađuje staklene kuglice na način koji je potpuno zaboravljen i zanemaren. “Staklene cijevi zagrijavamo na plameniku, topimo i od njih nastaju male ampule. One se zagrijavaju te ih ispuhujemo u oblik koji želimo, uglavnom kuglu”, pojašnjavajući proces proizvodnje kuglica. Jedna kuglica obrta Katarina u procesu izrade prođe nekoliko ruku do trenutka završetka. Staklene kuglice Katarina možete kupiti na zagrebačkom Adventu na sajamskoj kućici u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici. „I ove godine smo s vama. Potražite nas u Bogovićevoj ulici ispred broja 4. Doživite božićnu bajku uz naše bakine kuglice, gljivice, ptice i još puno, puno lijepih i šarenih staklenih kuglica koje smo izradili za vas u našoj maloj radionici“, poziva zainteresirane Petra Krhen Antonić.

Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL

Gabrielova božićna galerija akademske slikarice Dominique Jurić ateliera Staklić, sadrži božićne ukrase izrađene u tehnici vitraja. Kombinacijom jedinstvene tehnike i Dominiqueinog staklarskog znanja nastaju njezini ukrasi koji su pravi izbor za unikatno ukrašavanje u blagdansko vrijeme.

Fotografija:Davor Puklavec/PIXSELL

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se