Zagreb Crafts

30 Kol

Šeširi koji će zauvijek živjeti duh Zagreba

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Biti Zagrepčanin nije samo stvar lokacije i mjesta stanovanja, kao što ni šeširi nisu samo modni dodatak…

Prije par dana, točnije 25. kolovoza obilježena je četvrta obljetnica smrti Nade Kobali, poznate zagrebačka dizajnerice šešira i klobučarke kojoj uvijek rado odajemo počast, kao što će njeni šeširi uvijek predstavljati simbol jednog vremena i našeg glavnog grada.

Tradicija Kobali obrta, jednog od najpoznatijih i najstarijih zagrebačkih obrta datira 100 godina unatrag i tri generacije prije, još od vremena kada je pokrivala za glavu izrađivala baka Nade Kobali, koja je nakon Drugog svjetskog rata prvo radila šešire za krznariju Tomić te sedamdesetih godina prošlog stoljeća otvorila vlastiti obrt koji je preuzela njezina kćer, pa unuka Nada.

Danas je ljubav prema krojenju, dizajniranju nastavila njezina snaha Marina koja je također tu ljubav naslijedila od svog oca, a zanat usavršila upravo uz Nadu. Istog modnog stila, svekrva Nada sa zadovoljstvom je znanje prenijela na četvrtu generaciju žena, a snaha Marina nakon njezine iznenadne smrti odlučila je iz poštovanja prema Nadi preuzeti obrt i izazove koje klobučarski zanat nosi te nastaviti voditi salon Kobali na Cvjetnom trgu.

Nikad nisu razgovarale o nastavku obiteljskog obrta jer je Nada Kobali bila u iznimnoj kondiciji za svoju dob. Čak nije pomišljala ni o odlasku u mirovinu, jer za svoj obrt nije samo radila, nego ga je živjela.

– Šeširi nisu bili samo njezin posao, nego smisao života – ističe Marina Kobali.

03.10.2018., Zagreb – Atelier Kobali, ducan sa sesirima – interijer i proizvodi. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Brojne poznate osobe, političari, prva dama, glumice, pjevačice i Zagrepčani imaju barem jedan Kobali šešir u svojoj kolekciji, jer osim statusnog simbola, Nada je za njih izrađivala upravo onakve šešire koji im stilski odgovaraju i kao i ostala ručno izrađena djela, nemaju rok trajanja.

Danas su Kobali šeširi autentičan suvenir i uspomena na Zagreb, turisti i stranci redovno svraćaju u salon i prenose obrtničku priču Zagreba u svijet.

Nada se ponosila time što je obrtnik, a Zagreb se ponosi njezinom ostavštinom i duhom koji nastavlja živjeti kroz ručno rađene šešire i dizajn Marine Kobali.

Foto: Robert Gašper za Story.hr
Preuzeto s Instagram profila: Hats by Kobali

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se