Zagreb Crafts

27 Stu

Štikle koje ne bole – da moguće je

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

Dizajnerice Anita Zannotti Štulec i Nataša Trinajstić otkrile su nam tajne kako izabrati udobne štikle.

Cipele s visokom potpeticom žensku nogu čine elegantnom, izduženom i profinjenom, ali samo u slučaju kada te štikle prianjaju stopalu „kao salivene“ , a njihova vlasnica u njima uspijeva suvereno koračati izazivajući divljenje, a ne podsmijeh. U stvarnom svijetu štikle uglavnom svojim vlasnicama izazivaju bol i otežavaju hod, a mi smo istražili kojih se kriterija treba držati prilikom kupnje kako bi odabrali one udobne.

„Što je stopalo duže lakše će podnijeti više potpetice.“

Anita Zannotti Štulec, dizajnerica i izučena majstorica obuće te vlasnica salona cipela A shoo u Zagrebu otkriva složenu tajnu udobnih štikli: „Budući da je svaka osoba jedinstvena tako ne postoje niti potpuno identična stopala. Postoje manje ili više slična stopala, no mi u našem obrtu svakom klijentu pristupamo individualno.“ Zannotti Štulec objašnjava što znači individualni pristup: „Pri izradi cipela u našem obrtu, svakom klijentu prilikom prvog dolasku pružamo stručnu analizu stopala. To između ostalog podrazumijeva izmjeru dužine i širine oba stopala te dodatnih mjera. Zatim analiziramo oblik stopala uzimanjem plantogramskog tiska oba stopala na kojem se mogu uočiti specifičnosti načina hoda i kritične točke stopala kao i mnoge druge korisne informacije koje uzimamo u obzir pri izradi naručenog para cipela.“

Dizajnerica kaže da je jedan od osnovnih preduvjeta za „štikle koje ne bole“ iskustvo u nošenju visokih potpetica. Naglašava i da je uz to potrebno obratiti pozornost na materijal od kojeg su izrađene cipele. Štikle izrađene od prirodne kože udobnije od onih koje su izrađene od sintetičkih materijala. Rekla je i da je potrebno odabrati visinu potpetice primjerenu dužini stopala, jer što je stopalo duže lakše će podnijeti veću visinu potpetice.

Fotografija: Danijel Berković/PIXSELL

Ovih blagdana nose se špic cipele različitih visina potpetica

„Glavna preporuka za udobnost prilikom nošenja štikli je ne ‘skočiti’ iz ravne, niske, široke obuće u fine, elegantne, svečane cipele na visoku potpeticu. Potrebno je uzeti vrijeme za privikavanje postupno povećavajući visinu potpetice i vrijeme nošenja cipela“, savjetuje Zannotti Štulec i otkriva kakve će se cipele nositi ovih blagdana: „U svečanim prigodama i predstojećim blagdanima svatko želi zablistati. Preduvjet za to je zadovoljstvo cijelom odjevnom kombinacijom. Stoga odluku o tome ne bi trebalo donositi u zadnji čas. Kada odaberete što ćete odjenuti, odabir pravog modela cipela zaokružit će cjelokupni dojam. U trendu su špic cipele na sve visine peta, s nešto otvorenijim i izazovnijim ‘dekolteom’. Vrlo moderni su veluri s tiskom nekog dezena, čak i u svjetlijim bojama poput nude boje koja se stalno traži. Sjajna površina lak koža je veoma prikladna za predstojeće svečane prilike. Svakako treba uzeti u obzir ambijent u kojem će se boraviti i tome prilagoditi i obuću (model, visinu potpetice). U našem salonu ćemo rado dati korisne savjete i preporučiti obuću i modne dodatke koji će vas učiniti zadovoljnima i zapaženima.“

Vrijeme izrade u A shoo salonu cipela ovisi o specifičnostima stopala i samog modela cipela te može trajati od 4 do 7 tjedana pa i duže. „Zadovoljstvo kupca nam je najvažnije. Zato prilikom dogovora uzimamo u obzir želje kupca, potrebe i specifičnosti stopala te tehničke zahtjeve izrade, a s obzirom na to da se bavimo dizajnom obuće, naši klijenti rado prepuštaju da dizajniramo za njih. Tako nastaju unikatni modeli s kojima se i naši klijenti i mi ponosimo“, kaže Zannotti Štulec.

„Čim se probaju štikle moraju biti udobne.“

Nataša Trinajstić iz postolarskog obrta Zvonimir u Zagrebu, zanat je izučavala odmalena zahvaljujući bogatoj obiteljskoj tradiciji , a danas je obrt je specijalizirala za žensku obuću po mjeri s njezinim dizajnom. U postolarskom obrtu Zvonimir svake sezone može se naći nekoliko klasičnih modela između kojih kupci mogu birati. „Uvijek radim neke svoje klasične modele jer se moda danas prebrzo mijenja. Također, moram naglasiti da ne radim cipele po slikama jer postoje zakonitosti majstorskog zanata koji se moraju poštivati da bi cipele bile lijepe, udobne i funkcionalne. Njegujemo klasiku kojoj uvijek dodamo i nešto novo. Od cipela s potpeticom najviše radim glatke klasične salonke, a u ponudi su i one sa zaobljenim vrhom i na špic. Kada je boja u pitanju, najviše se traže crne salonke, a mladenke biraju bijele i u bež nijansama. Rok isporuke je najmanje tri dana i više“, objašnjava Trinajstić i otkriva kako kupiti „štikle koje ne bole“:

„Sve ovisi koliku petu žena može podnijeti. Najbolja peta je tri do četiri centimetra, ali to onda nisu štikle. Kako bi štikle bile udobne, treba paziti na nagib pete u odnosu na kalup te da model nije preuzak. Ako su štikle kada se isprobaju neudobne, takve će biti uvijek i s vremenom neće postati udobnije.

Fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL

Majstorica Trinajstić savjetuje kako odabrati udobne štikle:
• Kada ih probate trebaju vam odmah biti udobne
• Trebate moći i znati hodati u njima
• Treba biti dovoljno mjesta za prste
• Ako idu u špic treba kupiti pola broja veće cipele

Za ljubiteljice štikli, koje nikako ne mogu pronaći one idealne za svoja stopala, svakako je preporuka da si priušte jedne po narudžbi.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se