Zagreb Crafts

19 Pro

Suveniri za pustolove i ljubitelje originalnog

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Obilazak bogatog zagrebačkog Adventa koliko je zabavan, toliko može biti i stresan – ako ste u potrazi za poklonom ili suvenirom u zadnji čas. Ali, ako imate viziju i želite sa sobom ponijeti ili pokloniti nešto posebno imamo preporuku.

Obrt Svjetionik bavi se prodajom i proizvodnjom replika starih mapa i anđela osjećaja te standardnih suvenira među kojima su šalice, magneti, kuglice za bor. Željko Ćosić, vlasnik obrta Svjetionik najponosniji je na zemljovide koje ima u ponudi.

Photo: Ivomi Produkcija

„Izrađujemo replike starih hrvatskih i svjetskih karata metodom oleografije, odnosno tiskom na pergament papiru koji premazujemo voskom što je tradicionalna metoda za zaštitu od vlage. Nudimo zemljovide s više od tisuću motiva. To su sve originalni zemljovidi koje mi dorađujemo u Photoshopu . Od 15. pa do 17., 18. stoljeća zemljovidi su bili likovni, a kasnije su postali geodetski kada se pojavila mogućnost ozbiljnog mjerenja. Prije su ljudi crtali prema nekim iskustvima, idejama“, priča Ćosić i otkriva koji zemljovidi su najtraženiji. 

„Prije petnaestak godina bili su najpopularniji zemljovidi Hrvatske dok su danas popularne karte svijeta. Imam pojedine zemlje, motive. Najtraženija je karta svijeta, a jako vole i neke specijalizirane poput karata na kojima su ucrtani putovi Marca Pola. Vrlo su tražene i karte Rusije i Azije.“ Dimenzije zemljovida su standardizirane 70×50, mogu se raditi i veće,  45×32 i A4. 

Photo: Ivomi Produkcija

Ćosić je idejni tvorac Anđela osjećaja: „Radio sam s više autora, a jedna od njih je Ela Svilan koja također izrađuje anđele. Iz te suradnje iznjedrio se moj tip anđela i onda sam došao na ideju da izražavaju određene osjećaje. Prvo je bilo osam probnih anđela, a sada ih ima 52. Ne izražavaju svi osjećaje, nego i doživljaje. Apliciram ih na magnete, drveni plohe, šalice, slike.“ 

Photo: Ivomi Produkcija
Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se