Zagreb Crafts

20 Lis

“U kiparstvu se isprepliću emocije i dodir”

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Upoznajte još jednu sjajnu priču zagrebačkog keramičarskog obrta, ART HD kiparice i dizajnerice Danijele Halužan Glumbić!

Danijela Halužan Glumbić, vlasnica obrta ART HD, kao inovaciju s ciljem povećanja konkurentnosti napisala je prijedlog programa za Zagreb Crafts shop koji uključuje obrtničke radionice. Pod oznakom umjetničkog obrta, njena mala manufaktura izrađuje umjetničku i uporabnu keramiku i originalne suvenire.

Za sve one koji razmišljaju o tečaju keramike, Danijela ističe – raditi posao koji voliš je svakodnevni užitak!

“Kažu da su snovi ostvarivi ako imamo dovoljno hrabrosti da ih slijedimo. Moja ljubav je kiparstvo, sve emocije i punina dodira isprepliću se u tom zanatu. Imala sam želju izrađivati uporabne predmete koji će biti originalni i prepoznatljivi kao moj dizajn, i tako sam se zaljubila u keramiku”, govori obrtnica, dodajući kako znanje i emociju želi podijeliti sa svima koji žele biti kreativni. Radionicama koje planira realizirati u sklopu Zagreb Crafts shopa mogu se priključiti svi koji razmišljaju o izradi keramike i maštaju da naprave male, ali vrijedne stvari.

Budući da je keramika područje gdje se može neograničeno izražavati i eksperimentirati, na radionicama se uči modeliranju i razvijaju motoričke sposobnosti. “U izradi predmeta prolazimo nekoliko faza – modeliranje, glaziranje i pečenje. Glina je vrsta zemlje koju nalazimo u prirodi, a modeliranje označava stvaranje različitih oblika. Osim rukama, oblikuje se i posebnim alatom. Za modeliranje je potrebna vještina i ono iziskuje određeno vrijeme – primjerice, ako želimo napraviti vazu trebat će nam oko 60 minuta. Prvo se izvalja glina i u nju utisne motiv, zatim se pažljivo izrežu oblici koji se spajaju u stožastu formu i takva glina suši se na zraku jedan dan. Pečenjem gline u keramičkim pećima na visokim temperaturama nastaje keramika, a lijepa, sjajna vaza nastaje glaziranjem”, objašnjava Danijela Halužan Glumbić. Kao zaključak dodaje da je kroz dugogodišnje iskustvo kiparskih i keramičarskih radionica uživala u energiji polaznika koji su je uvjerili koliko je keramika uistinu divan zanat.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se