Zagreb Crafts

22 Svi

Vjenčanje iz snova: Gdje naručiti odijelo i cipele po mjeri

Autor Kristina Gaćarić, novinarka / Tagovi istaknutoVjenčanje

Ako ne volite konfekciju i želite biti jedinstveni i imati odijelo šivano po mjeri ili cipele koje ne žuljaju, mi imamo rješenje.

Za vjenčanje iz snova, osim voljenog partnera treba biti zadovoljan i vlastitim izgledom, a odabiru haljine, odjela i cipela posvećuje se puno vremena. Ako ne volite konfekciju i želite biti jedinstveni i imati odijelo šivano po mjeri ili cipele koje ne žuljaju, mi imamo rješenje.

 

Postolarski obrt „Gloria“ specijaliziran je za sve vrste ženske obuće, a uglavnom rade po narudžbi.

„U asortimanu imamo cipele i sandale za vjenčanje. Žene obožavaju cipele, dok većina mladenki na dan svog vjenčanja želi biti jedinstvena i neponovljiva. U Zagrebu je ponuda cipela izuzetno velika, ali ako netko želi imati cipele koje nema nitko drugi, onda ih naruči“, objašnjava Svetlana Bursać, vlasnica obrta Gloria.

Bursać ističe da je prilikom narudžbe na prvom mjestu dizajn, zatim boja koju treba uskladiti s bojom vjenčanice, a ponekad i s ostalim detaljima poput cvijeća, ukrasa na stolovima, pozivnica.

„Mladenke većinom biraju bijele, bež, srebrne, zlatne ili cipele u boji kože, a one malo kreativnije znaju se odlučiti za crvene, zelene ili plave cipele. Visina potpetica ovisi od visine mladenke i mladoženje, koliko je duga vjenčanica, vide li se cipele ispod haljine ili ne vide, želi li biti cijelu noć u cipelama ili joj služe samo za slikanje. Presudnu ulogu o visini potpetice igra udobnost. Većina mladenki odlučuje se za udobnost, što znači ne pretjerivati s visinom pete“, objašnjava Bursać i otkriva, ako želite udobne cipele peta ne bi trebala biti viša od 8 cm. „Većina mladenki bira potpetice visine 6 ili 7 cm i u kojima mogu izdržati cijelu noć, a osim toga takve cipele mogu nositi kasnije i u nekim drugim posebnim prilikama. Znači, kad se zadovolje svi vizualni kriteriji, ipak je najvažnija udobnost“, zaključuje Bursać. U obrtu „Gloria“ cipele za vjenčanje je potrebno naručiti tri tjedna unaprijed.

Već dvije generacije, točnije od 1973. godine, krojački obrt „Jura“ uspješno posluje u širem središtu Zagreba. Tomislav Kuna, voditelj radionice, kaže da se u zadnje vrijeme odjela šivana po mjeri sve češće traže, pogotovo za vjenčanja. „Odijelo treba naručiti oko mjesec dana ranije, a sve počinje uzimanjem mjera, potom se bira materijal i model. Klijenti mogu i sami donijeti materijal, ako žele. Održe se dvije probe i odijelo je gotovo“, opisuje Kuna i nastavlja:

„Muškarci sve više prepoznaju kvalitetu unikatnih odjela šivanih po mjeri jer nisu svi proporcionalno građeni pa im ne stoje konfekcijska odjela. Osim toga nisu puno skuplja od konfekcije. Ove godine traže se uska slim fit odjela, a i prsluci su se vratili u modu. Najtraženije boje su crna, tamno siva, tamno plava i diskretno karirani uzorci. Najčešće se kao materijal upotrebljava hladna vuna, a neki se odlučuju i za saten.“Za žene koje vole spoj tradicionalnog i modernog, a čija je glavna odlika kvaliteta, dobar izbor za potragu vjenčane haljine je  Etno butik Mara. Iako slijede trendove etno je uvijek prisutan u luksuznom dizajnu njihovih proizvoda. To se prvenstveno odnosi  na  zlatovez, pašku i lepoglavsku čipku. Od motiva svakako su najpoznatije glagoljica i bordura Bašćanske ploče koje krase njihove vjenčanice, haljine, torbe i druge modne dodatke.

Vesna Milković i njena kći Marija iz Etno butika Mara.

Vesna Milković i njena kći Marija iz Etno butika Mara.

 

Salon cipela „Zlatko“ specijaliziran je za izradu muških cipela u malim serijama ili po mjeri. Proizvode modele od broja 38 do broja 50 te upotrebljavaju isključivo prvoklasne materijale.

 

„Više od 50 posto narudžbi koje dobivamo su za vjenčanje. Najviše se traže crne lakirane cipele, uvijek ima i posebnih želja koje se uglavnom odnose na kože egzotičnih životinja zmija i krokodila“, kaže Novoselić i dodaje da je cipele potrebno naručiti 7 do 10 dana.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se