Zagreb Crafts

10 Stu

Zagrebački obrtnici u svijetu: od šestinskog kišobrana do glagoljice na odjeći

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Sjajni zagrebački obrtnici pronašli su put do srca ljudi diljem svijeta! Evo koje proizvode smo izdvojili za vas…

O ugledu obrtništva grada Zagreba dovoljno govori to što domaći obrtnici svoje proizvode uspješno prodaju i izvan granica Hrvatske. Njihove rukotvorine cijenjene su kod Hrvata izvan granica, a nerijetko im se strani državljani javljaju putem platforme Zagreb Crafts. Ujedinjeni u plasiranju svojih proizvoda na strano tržište, obrtnici inspiraciju pronalaze u tradicijskim elementima. Poznati zagrebački kišobranar Cerovečki dobro je poznat u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama, odakle mu nerijetko stižu narudžbe za šestinski kišobran. Ručno rađeni kišobrani sa zagrebačkim motivom imaju drške od kestena i bambusa, a žice su napravljene tako da odolijevaju hrđi. Detaljnije o obrtniku možete saznati na linku.

U istom zagrebačkom prolazu smjestio se još jedan tradicijski obrt koji obožavaju domaći iseljenici –  Etno butik Mara. Zagrebačke dizajnerice iskoristile su bogatstvo domaćih narodnih nošnji i baštine odakle svakodnevno crpe inspiraciju za odjevne kreacije. Njihova aplicirana glagoljica je zaštitni znak obrta, a na nedavno održanoj Zlatnoj igli predstavili su muške modele košulja inspirirane slavonskim zlatovezom.

Kada govorimo o našim, a međunarodno prepoznatim obrtima, ne smijemo zaboraviti djelatnost obitelji Mikuš. S obzirom na činjenicu da obrt Mikuš generacijama proizvodi tradicijske drvene igračke, ne čudi što se glas o njima pročuo sve do Dalekog istoka. Hrvatska turistička zajednica kupila je drvene igračke za promociju Hrvatske u Tokiju, pa se može reći da su zagrebačke igračke dobile mjesto na svjetskoj kreativnoj pozornici.

12.06.2018., Laz Bistricki – Za potrebe projekta ZagrebCrafts snima se obrt Mikus, vlasnice Pavice Mikus. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački klobučari posebno su cijenjeni kod stranih državljana. Pokrivala za glavu proizvedena od obitelji Cahun ili Kobali s godinama su postali prepoznatljivi dio kulturne baštine Zagreba. Budući da je riječ o šeširima i kapama bez roka trajanja, turisti ih naprosto obožavaju. Od ostalih tradicijskih obrta, Zagreb se ponosi brojnim zlatarskim radionama gdje se generacijama ručno izrađuje nakit, a od rjeđih zanata zanimljivih stranim državljanima, ističu se Peroklinika Vlaste Keranović i dva staklopuhačka zanata. Zahvaljujući novim generacijama koje se trude održati stare zanate na životu, ovim obrtima prognoziramo dugi vijek na zagrebačkoj turističkoj sceni.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se