Zagreb Crafts

28 Svi

Završen 54. Floraart, nagrađene cvjećarke otkrivaju kako se grade cvjetne instalacije

Autor ZagrebCrafts / Tagovi florartistaknutozagrebcrafts

Više od 200 izlagača okupilo se na ovogodišnjem 54. Floraartu, a Sekcija cvjećara Udruženja obrtnika Grada Zagreba osvojila je prvu nagradu za instalaciju „U vrtlogu života“ koja je dodijeljena u kategoriji – Kreativnost prikaza proizvodnog programa unutarnjeg prostora.

Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače, dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. Instalaciju “U vrtlogu života” kreirale su floristice iz sedam cvjećarnica: Cvjećarnica Tea, Remetska cesta 4a; Cvjećarnica Brkić, Bukovačka 2; Cvjećarnica Škrinjarić, Heinzelova kiosk lok br. 4; Cvjećarnica La Marco, Martićeva 19; Cvjećarnica Poppy, Biškupec breg 7; Cvjećarnica Lanište, Lanište 13; Cvjetni atelier Papyrus, Podsusedski trg 1. Sponzor je Udruženje obrtnika grada Zagreba.

 

Fotografija: privatno vlasništvo

 

Rafaela Petrinić iz Cvjećarskog obrta Poppy otkrila nam je kako je bilo raditi na tako golemoj instalaciji: „ Iza instalacije stoji puno sati rada, puno priprema i mozganja što i kako napraviti. U realizaciji nam je pomagao kolega obrtnik Žugulić koji je izradio željeznu konstrukciju, potom smo naručili cvijeće, a onda je uslijedio rad. Puno toga se radilo s ljestava, budući da su ringovi promjera većeg od 4 metra. Za instalaciju je iskorišteno više tisuća cvjetova. Morali smo birati cvijeće koje može dulje trajati i izgledati reprezentativno posljednjeg kao i prvog dana izložbe. Ove godine je bilo otegotnih okolnosti zbog vremena jer je izložba pomaknuta zbog kiše, ali cvijeće je izdržalo“. Petrinić ističe da se obradovala nagradi i da ju je doživjela kao poticaj za buduće projekte te da je nagrada dokaz stručnosti i potvrda da se trud sekcije cvjećarki isplatio.

Cvjećarnica Poppy poznata je po unikatnim radovima od rezanog cvijeća za različite prigode: vjenčanja, sprovode, pričesti, krizme, promocije, dekoraciju uredskih prostora i razne druge događaje.

 

Fotografija: privatno vlasništvo

 

Spomenka Fabijančić iz cvjećarnice „Tea“  ponosna je na instalaciju „U vrtlogu života“ koju je izradila s kolegicama, ali smatra da se prva nagrada utopila u „moru“ drugih. „Dodijeljeno je puno nagrada pa i radovima koji po mom mišljenju nisu na nivou ove prestižne izložbe, pri tom prvenstveno mislim na instalacija sastavljene od raznih predmeta na kojima gotovo uopće nema cvijeća. Shvaćam da nagrade trebaju služiti kao poticaj i motivacija za daljnji rad i stvaralaštvo, ali time se izgubila važnost prve nagrade. Iza nagrađene instalacije ‘U vrtlogu života’ stoje vještina, predanost i znanje tako da sam pomalo razočarana“, rekla je Fabijančić i otkrila da je veliki izazov bio naručiti cvijeće koje će zadržati svježinu do kraja izložbe, a da su samu ideju razrađivali oko dva mjeseca.

U svojoj cvjećarnici Spomenka Fabijančić izrađuje bukete, aranžmane za vjenčanja, krštenja, rođendane, promocije, blagdane i posljednje ispraćaje te cvjetne instalacije u prostoru za vjenčanja i dekoracije poslovnih prostora.

Fotografija: privatno vlasništvo

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se