Zagreb Crafts

26 Stu

Živopisne zagrebačke ulice: ‘Masarykova’

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Masarykova je ispunjena salonima s odjećom, ugostiteljskim lokalima, malim dućanima sa začinima, slasticama i slično. Ukratko – ponešto za svakoga.

Zagreb krasi mnoštvo zanimljivih ulica, a jedna od njih je i popularna ‘Masarykova‘. Ulica je imenovana 1930. godine i nosi ime prvog predsjednika Čehoslovačke Republike, Tomaša Garriguea Masaryka.

Zanimljiva činjenica je i kako je Masaryk stranac koji u Hrvatskoj ima najviše ulica, a koje se nalaze u sedam hrvatskih gradova. Sama ulica Donjeg grada počela se izgrađivati između 1850. i 1864. godine, a u prošlosti je često mijenjala imena.

Masarykova obiluje svojevrsnim stambenim palačama koje pokazuju ekspanziju građanskoga društva u Zagrebu. Viktor Kovačić, za kojega se često kaže i kako je ‘otac hrvatske arhitekture’, izgradio je dvojnu zgradu na broju 21-23 što je bio tadašnji domet u racionalizaciji stanovanja. Još jedan veliki arhitekt, tvorac Nacionalne i sveučilišne biblioteke, Rudolf Lubinsky, ostavio je svoj pečat u Masarykovoj, izgradio je palaču Huth-Zorac na broju 11.

Osim stambenim ‘palačama’, Masarykova je ispunjena salonima s odjećom, ugostiteljskim lokalima, malim dućanima sa začinima, slasticama i slično. Ukratko – ponešto za svakoga. I neki od naših obrtnika svoje su mjesto pronašli upravo u ovoj živopisnoj ulici.

Fotografija: Igor Kralj/PIXSELL

Na adresi Masarykova 5, smjestio se Hippy Garden s jedinstvenim kreacijama koje su izvorni hrvatski proizvod. Cijela priča o domaćoj proizvodnji obogaćena je i suvenirskom kolekcijom From Croatia with Love. Đurđica Vorkapić predana je svom poslu, a kreativno nadahnuće koje ju prati čini ju jednom od najcjenjenijih dizajnerica na domaćoj sceni.

U obrtima s obiteljskom tradicijom, Krznariji Tomić, na broju 15, i Krznariji Sumrak, na broju 5, izrađuju se krzneni ogrtači po mjeri, kape i kragne. Isto tako, obavljaju se popravci, prekrajanja i konstruiranje novih modela iz onih starih. Ovi obrtnici već su godinama dio Masarykove i zasigurno su doprinijeli njezinoj prepoznatljivosti i sadržajnosti.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se