Zagreb Crafts

Arteferrum

Igor Panković kao samouki kovač otvorio je obrt 2006. nakon dugogodišnje ljubavi prema željezu. U radnji Arteferrum kuje metal na tradicionalan način koristeći ga u izradi modernih komada.
O obrtu

Ugledno zanimanje kovača u prošlosti, danas gotovo izumrlo, Igora je oduvijek zanimalo, a kako je naginjao umjetničkom izričaju, s kovanjem je spojio zanat i umjetnost u savršen spoj različitih stilova.

Kako kaže za sebe, Arteferrum je mala radionica s velikim smislom za umjetničko kovanje željeza, a izrađuje predmete različitih stilova. U dosadašnjem radu proizveo je ograde, krevete, lampe, lustere, vrata, umjetničke brave, svijećnjake te razne predmete za uređenje interijera i eksterijera. Pri izradi željezo grije na drvenom ugljenu i koksu te kovanjem na nakovnju ili na mehaničkom kovačkom čekiću. Iskovani dijelovi spajaju se u cjelinu tvoreći finalni proizvod.

Nekada je najviše izrađivao ograde, što je zahtijevalo puno vremena s obzirom na kompletan ručni rad, a danas puno proizvodi prema narudžbi za ugostiteljske objekte. Igorove rukotovorine tako možete pronaći u popularnim zagrebačkim kafićima poput Tesle, Bodege i Funka, a uz suradnju s dizajnerima i arhitektima velik dio željeznih komada osmislio je i izradio sam. Osim zagrebačkih kafića ponosno ističe kako su bili dio tima zaslužnog za izradu sata, stuba i vitraja u restoranu Graben 30 u Beču.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Upravo zbog toga osmislio je Arteferrum industrial kroz koji nudi stropne ili podne lampe, barske sjedalice i različite metalne elemente svim zaljubljenicima u industrijski štih uređenja doma. Ovom kolekcijom Igor Panković se vratio industrijskom dobu s naglaskom na unikatni ručni rad. “Industrijski namještaj u našoj radionici, bilo da je star, obojen, četkan ili s metalnim pečatom, čini jedan poseban šarm“, objašnjava Igor.

Kako je svaki komad ručni rad, nijedan proizvod nije potpuno isti, pa klijenti na temelju fotografija pronalaze inspiraciju. Igor Panković uglavnom ne proizvodi veće serije, a želja mu je prezentirati svoj rad turističkim djelatnicima i hotelijerima kako bi imali Artefferum na umu tijekom uređenja. U planu mu je u budućnosti otvoriti izložbeni salon s gotovim proizvodima koji bi se mogli kupovati na licu mjesta, a do tada galeriju njegovih radova možete pogledati na web stranicama Arteferruma ili na Facebooku.

Ključne informacije
I. Kozari put 6, Žitnjak; 10 000 Zagreb
+385 91 7892 549 / +385 1 2408 605
Pronađi nas na karti
Kontaktirajte nas
arteferrum.hr@gmail.com
Podijeli obrtnika

Pronađite naše obrtnike

Filtriraj mapu
 • Cvjećari
 • Frizeri
 • Knjigoveže, kartonažeri i papirna konfekcija
 • Kožna galanterija
 • Krojači
 • Krznari, klobučari, klapari i kišobranari
 • Metalci
 • Postolari
 • Staklari i uokvirači slika
 • Stolari i četkari
 • Zlatari i urari
 • Ostalo
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se