Zagreb Crafts

Bačvar Golub

Obrtnik Mirko Golub utemeljio je bačvarsku radionicu ”Golub” 1962. godine u Jastrebarskom. Danas radionicu vodi drugi naraštaj koji je uspješno spojio tradicionalna znanja s novim spoznajama i tehnologijom u izradi prepoznatljivo kvalitetnih drvenih bačvi i ostalog drvenog posuđa s ciljem dobivanja što prirodnijih i ukusnijih vina koja u njima odležavaju.
O obrtu

”Pri izradi drvenoga posuđa najviše koristimo drvo hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka visoke kakvoće, ali i drvo agacije i murve. Bez drvene bačve nema vrhunskih i kvalitetnih vina. Primjerice, barrique bačve vinu daju posebne arome, tonove i miris. Na zahtjev vinara one mogu biti slabo, srednje ili jako paljene unutrašnjosti. Važno je napomenuti i kako je prednost drva u odnosu na inox i druge materijale ta što drvo propušta kisik. Ono je filter koji pomaže razviti arome na prirodan način”, objasnio je Milivoj Ivo Golub.

U bačvariji ”Golub”, osim izrade drvenog posuđa, dostupno je i održavanje te popravak istog. U ponudi su i namještaj od drvenog posuđa poput stolova-bačvi s barskim stolicama, stalaže za butelje, police, lusteri i mnogi drugi funkcionalni i ukrasni predmeti. Klijenti dolaze uglavnom preporukom, a kapaciteti su gotovo uvijek popunjeni. Kvaliteta proizvoda ove bačvarije prepoznata je u Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica. Veliku ulogu zasigurno je odigrala i strast prema poslu.

Photo: Marko Prpić/PIXSELL

”Najviše me veseli kad osjetim da sam nešto dobro napravio. To sam posebno osjetio na jednoj bačvi kad sam shvatio da sam blizu savršenstva u ovom poslu. To se ne može mjeriti financijskim, koliko unutarnjim zadovoljstvom. Mladi su nezainteresirani i brzo odustanu. Ovaj se posao kratkoročno ne isplati, ali dugoročno daje prekrasne plodove rada. Dobije se dragocjena vještina, poznavanje materijala i osjećaj da je nešto stvoreno vlastitim radom”, otkrio je Milivoj.

Uz to, istaknuo je i kako mu je u budućnosti fokus na prenošenju znanja nekome tko će imati volju i spretnost za taj posao.

Važno je spomenuti i kako je obitelj Golub uredila i javnosti predstavila impresivnu zbirku alata s čak 235 eksponata koji su se nekada koristili u izradi drvenoga posuđa, a tu su i stare fotografije tradicionalnog načina izrade bačava, kao i drveno posuđe korišteno u procesu proizvodnje vina. Ova zbirka je ujedno i nositelj statusa kulturnoga dobra Republike Hrvatske te se može razgledati svaki dan od 9.00 h do 19.00 h, a grupni posjeti mogu se organizirati po najavi.

Ključne informacije
Doktora Franje Tuđmana 16, 10450 Jastrebarsko
01-6283-515 / 095-800-3960
Pronađi nas na karti
Kontaktirajte nas
miroslav.jan.golub@gmail.com bacvargolub@yahoo.com
Podijeli obrtnika

Pronađite naše obrtnike

Filtriraj mapu
 • Cvjećari
 • Frizeri
 • Knjigoveže, kartonažeri i papirna konfekcija
 • Kožna galanterija
 • Krojači
 • Krznari, klobučari, klapari i kišobranari
 • Metalci
 • Postolari
 • Staklari i uokvirači slika
 • Stolari i četkari
 • Zlatari i urari
 • Ostalo
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se