Zagreb Crafts

Obrt AHAT

Sam naziv obrta za proizvodnju nakita i srodnih proizvoda „AHAT“, svakom običnom promatraču sugerira da se Goran Hrestak bavi umjetničkim i kreativnim radom. Njegova djelatnost puno je šira i pomalo neuobičajena za naše podneblje. Goran Hrestak se bavi traženjem primarnih i sekundarnih nalazišta poludragog i dragog kamenja te njegovim prikupljanjem, obradom, i prodajom. Sve poludrago i drago kamenje koje koristi u svom radu isključivo je s područja Hrvatske.

„Poludrago, odnosno drago kamenje koje pronalazim, prikupljam, obrađujem i prodajem su: kalcedoni, ahati, jaspisi, karneoli, ametisti, gorski kristali (kvarc prozirac), okamenjeno drvo (petrificirano drvo), a trenutno sam prvenstveno usredotočen na sjeverozapadni dio naše zemlje. Tim poslom se bavim već 17 godina što amaterski, a sada i profesionalno u okviru mog obrta AHAT. Dugoročno planiram svoje planove glede istraživanja usmjeriti prema zapadnoj Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj, gdje očekujem potencijalna nova nalazišta iznimno lijepog i raznovrsnog poludragog i dragog kamenja.“, pojašnjava Goran Hrestak te dodaje kako je za uspješno pronalaženje nalazišta potrebno proučavati geografske, reljefne i geološke karte, pripadajuću literaturu uz neizostavni terenski rad.

Fotografija: Branko Brkljač/Ivomi produkcija

Od poludragog i dragog kamenja izrađuje privjeske, pojedinačne primjerke poliranog dekorativnog kamena, polirani dekorativni kamen pakiran u vrećice kao mješavina kristala, kamen za mineraloške zbirke. „Kupci mogu pogledati moj Facebook profil gdje su prikazane moje objave o hrvatskom poludragom kamenu, terenski rad , aktivnosti i intervjui. Također, sudjelujem na specijaliziranim sajmovima kao što su Mineral expo u Zagrebu, Sajam minerala i kristala u Lepoglavi, Sajam gospodarstva u Zaprešiću. Kupci me mogu kontaktirati i dogovoriti sastanak u prostorijama obrta u Brdovcu“, napominje.

Za izradu jednog komada nakita treba preko mjesec dana, a cijeli proces Goran Hrestak detaljnije je objasnio u koracima. „Kamen prvo očistim, operem i sortiram prema vrsti. Odabrani kamen za izradu privjesaka prvo se ispili, brusi, buši te polira na dijamantnim brusevima ili se polira u vibracijskom bubnju. Obrada u polirnom vibracijskom bubnju traje nerijetko duže od 30 dana. Pojedinačna obrada ovisi o vrsti i veličini kamena, a često traje sedam i više dana. Kamen se obrađuje ručno na brusnom alatu, tada se pojedinačno pere i onda se ugrađuju metalni okovi ili kopče.“

Fotografija: Branko Brkljač/Ivomi produkcija

Iz Goranovog iskustva, svaki kamen je unikatan zbog čega kupac vrlo osobno pristupa pri odabiru određene vrste kamena. „Klijenti su vrlo često ugodno iznenađeni sa samom činjenicom da u Hrvatskoj ima poludragog i dragog kamenja, i da se netko profesionalno bavi tim poslom u Hrvatskoj. Drago im je da si mogu kupiti i posjedovati nešto takvo“.

Goran Hrestak kroz svoj obrt, na jedan jedinstven način, prezentira trajnu vrijednost u obliku poludragog i dragog kamenja s područja Hrvatske koji su mnogima skriveni i nepoznati. „Osobno mi je želja i motiv istraživati, pronalaziti nova nalazišta s poludragim i dragim kamenjem na području Hrvatske, upoznati domaću i svjetsku javnost sa svojim radom i vrijednošću koje ima naša domovina. Želja mi je usvajati nova znanja ,tehnike obrade poludragog i dragog kamenja, a istovremeno unaprjeđivati i razvijati svoj obrt.“

Fotografija: Branko Brkljač/Ivomi produkcija

Ključne informacije
Brdovec, Ilije Gregorića 19 , 10291 Prigorje Brdovečko
+385 91 791 3291
Pronađi nas na karti
Kontaktirajte nas
goranhrestak659@gmail.com
Podijeli obrtnika

Pronađite naše obrtnike

Filtriraj mapu
 • Cvjećari
 • Frizeri
 • Knjigoveže, kartonažeri i papirna konfekcija
 • Kožna galanterija
 • Krojači
 • Krznari, klobučari, klapari i kišobranari
 • Metalci
 • Postolari
 • Staklari i uokvirači slika
 • Stolari i četkari
 • Zlatari i urari
 • Ostalo
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se