Zagreb Crafts

Obrt Katarina

Obrt Katarina bavi se proizvodnjom staklenih kuglica i ukrasa od stakla za bor, a trenutačno ga vodi Petra Krhen Antonić, čiji su roditelji počeli s proizvodnjom prije tridesetak godina, i to kao hobi koji je s vremenom prerastao iz male manufakturne radionice u obrt.
O obrtu

Kako pojašnjava Petra Krhen Antonić, izrada staklenih kuglica vrlo je specifičan proces te zahtijeva puno vremena i truda. Od trenutka kada ispušu jednu kuglicu do trenutka kada je završe, prođe od osam do petnaest, sedamnaest puta preko ruku, ovisno o doradi.

Kuglice oblikuju pomoću dugačkih prozirnih staklenih cijevi koje se zagrijavaju na plameniku, tope i od njih nastaju male ampule. Te se ampule zagrijavaju i ispuhuju u oblik kugle. Kugla je osnovni oblik, a iz nje nastaju zvonca, sige, vrhovi, gljivice. Ostali oblici pušu se pomoću kalupa.

S obzirom na to da su kuglice prozirne, nakon puhanja slijedi bojenje. Najprije se „posrebre“ iznutra, pa ih umoče u željene boje (ledena, crvena, plava, ljubičasta, žuta, krem, smeđa, crna), nakon čega slijedi ocrtavanje. To je najzanimljiviji dio posla, ali i najzahtjevniji.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U ponudi uz klasične staklene kuglice, kako ih od milja zovu „bakine kuglice“, izrađuju razne figurice od stakla, anđele, vrtne patuljke, prasce, djedove mrazove, snjegoviće, košarice, runoliste, gljivice, sove, češere, zvona, sige i nezaobilazne ptičice na štipaljci. U ponudi su staklena licitarska srca i šestinske kugle. Izrađuju i klasične vrhove za bor, kuglice kao poslovni dar, a u posljednjih nekoliko godina popularne su kuglice kao zahvalnice na vjenčanju.

“Jako me veseli izrada šestinskih kugli s kišobranom i pleterom s nošnje. Volim slikati motive Zagreba i kućica u snijegu. Najviše me veseli ispisivanje imena i raznih poruka na kuglice na adventskom sajmu u središtu grada, na kojem sudjelujemo osam godina zaredom. To ima posebnu draž zbog reakcije kupaca koji su oduševljeni tom idejom“, priča Petra.

Škola za staklopuhače danas više ne postoji, a obrta koji se bave izradom staklenih kuglica ima vrlo malo. “Moji roditelji imaju sreću što smo se suprug i ja zaljubili u taj posao te što nas veseli i ispunjava”, ističe.

Osim što ukrašavaju borove mnogih naših sugrađana, prijatelja i poznanika, njihove kuglice krase i razne urede i izloge. Od njih se izrađuju i adventski vijenci. “Sve dok naše kuglice mame osmijeh na lice naših kupaca, nadam se da ćemo ih mi izrađivati”, dodaje.

“Ima li što ljepše nego kada na Badnje veče skačete oko bora i vješate kuglice s imenima. I stalno prebrojavate jeste li koga zaboravili. A onda uz šalicu vrućeg čaja uživate u sjaju kuglica i porukama ljudi koji se zahvaljuju što ste im učinili Božić ljepšim i veselijim. To je čarolija božićne bajke obrta Katarina u kojoj svi uživamo”, priča Petra Krhen Antonić.

Ključne informacije
Pronađi nas na karti
Kontaktirajte nas
info@staklenekuglice.com
Podijeli obrtnika

Pronađite naše obrtnike

Filtriraj mapu
 • Cvjećari
 • Frizeri
 • Knjigoveže, kartonažeri i papirna konfekcija
 • Kožna galanterija
 • Krojači
 • Krznari, klobučari, klapari i kišobranari
 • Metalci
 • Postolari
 • Staklari i uokvirači slika
 • Stolari i četkari
 • Zlatari i urari
 • Ostalo
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se