Zagreb Crafts

Pedikerski salon Fajfer

Pedikerski salon Fajfer utemeljen je 1938. godine, a pokrenula ga je Bojka Fajfer, baka Ivane Buterin koja danas vodi obrt.
O obrtu

„S radom salona nastavila je moja majka Nadica Fajfer 1974. godine, a ja sam se u posao uključila 2007. godine te na kraju i preuzela salon 2015. godine“, priča Ivana Buterin. Kao pripadnica treće generacije pedikera u obitelji, pojasnila je kako je baka radila kao pedikerka u sklopu trgovine obuće „Bata“ u Ilici te da je i u ono vrijeme, baš kao i danas, bila riječ o vrlo traženoj usluzi. „Upravo zbog činjenice da samo dobar pediker zna ukloniti bolno kurje oko ili urasli nokat, na brz i učinkovit način, pedikerski posao nije čista estetika, kako se to često misli, već je to osnovna potreba i važan dio ljudske higijene. S obzirom na vrijeme koje provodimo na nogama i sve lošiju kvalitetu obuće koja se danas prodaje, pediker je taj, koji održava stopala urednima i njegovanima“, naglašava Ivana važnost pedikerskog zanata.

Image: Tomislav Miletić/PIXSELL

„Svaki dobar pediker trebao bi znati očistiti zadebljanu kožu stopala i to koristeći se klasičnom metodom, odnosno skalpelom“, ističe te dodaje kako je danas sve više neškolovanih pedikera sa završenim tečajevima. „Oni štete našoj struci jer koristeći brusilice i rašpe, koje su lakše i sigurnije za rukovanje, trajno uništavaju kožu, otvarajući tako put bakterijama i gljivicama“. Također, Ivana smatra da dobar pediker mora znati pravilno podrezati i stanjiti zadebljane nokte, te savjetovati korisnika ako ima gljivično oboljenje ili bilo kakav drugi problem, kao spuštena stopala kada je potrebno nositi uloške. „Ne biste vjerovali koliko pedikera koji kod nas u salonu polažu majstorski ispit, ne znaju prepoznati problem na stopalu“, priča Ivana.

Dobar pediker mora brinuti za higijenu svog radnog mjesta“, naglašava te napominje kako je počela raditi ovaj posao iz puke radoznalosti. „Čim sam počela znala sam da je to ono što želim. Pomagati ljudima u otklanjanju njihovih tegoba i vidjeti kako su zadovoljni kad odlaze iz salona, najveća mi je nagrada“, dodaje. Smatra da bez ljubavi prema tradiciji i prema svojoj baki i majci, salon ne bi bio tu gdje je danas. „Mislim da ako radite nešto pošteno, iz ljubavi i sa srcem, ne trebate se bojati hoćete li imati posla ili ne. Ljudi to osjete i uvijek se vraćaju. Važno je usmjeravati mlade ljude, naučnike i učiti ih pravilnom radu, kako bi naša struka zadržala taj tradicionalni način rada, koji se koristi od kad je moja baka prije 80 godina otvorila naš salon“, zaključuje Ivana Buterin.

Ključne informacije
Pronađi nas na karti
Kontaktirajte nas
info@pedikerski-salon-fajfer.hr; salon_fajfer@zagrebcrafts.hr
Podijeli obrtnika

Pronađite naše obrtnike

Filtriraj mapu
 • Cvjećari
 • Frizeri
 • Knjigoveže, kartonažeri i papirna konfekcija
 • Kožna galanterija
 • Krojači
 • Krznari, klobučari, klapari i kišobranari
 • Metalci
 • Postolari
 • Staklari i uokvirači slika
 • Stolari i četkari
 • Zlatari i urari
 • Ostalo
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se