Zagreb Crafts

04 Srp

Uključivanje obrtnika s područja Jastrebarskog

Autor ZagrebCrafts / Tagovi

U povodu uključivanja obrtnika s područja Jastrebarskog na Zagreb Crafts te održavanja radionice Biznis akademija namijenjene obrtnicima upravo u ovom gradu razgovarali smo sa Stipom Bučarom…

‘Da bi nešto stvorio, moraš raditi’

Udruženje obrtnika Grada Jastrebarskog jedno je među aktivnijim udruženjima Obrtničke komore Zagreb. U povodu uključivanja obrtnika s područja Jastrebarskog na Zagreb Crafts te održavanja radionice Biznis akademija namijenjene obrtnicima upravo u ovom gradu razgovarali smo sa Stipom Bučarom, zamjenikom gradonačelnika Grada Jastrebarskog i predsjednikom Udruženja obrtnika Grada Jastrebarskog.

Što biste od pozitivnih trendova i važnih projekata istaknuli u Vašem razdoblju?
Sve ove godine proveli smo velik broj projekata, a najviše se radilo na osposobljavanju, edukaciji i usavršavanju po pojedinim strukama naših članova Udruženja. S Obrtničkim učilištem prijavili smo naše projekte na javne pozive koje je raspisala Zagrebačka županija te organizirali tečajeve i radionice, kao i školovanje naših članova na projektima „Dijagnostika kvarova na motornim vozilima“, EBC*L međunarodno priznata edukacija iz područja poslovne administracije i poduzetništva te provedba edukacije Operater/ka na računalu s naglaskom na Facebook kao marketinški alat. U više navrata organizirali smo zaštitu na radu, zaštitu od požara i još niz aktivnosti, a sve u svrhu što lakšeg poslovanja naših obrtnika. Svakako nas posebno veseli što smo u povodu četrdesete godišnjice našeg Udruženja izdali i monografiju „OBRTNIŠTVO JASKANSKOG KRAJA“ od 1972. do 2012.

Vi obnašate i dužnost zamjenika gradonačelnika Jastrebarskog te ste član predsjedništva Obrtničke komore Zagreb, kakva je tu suradnja s obrtnicima?
Mogu reći da je suradnja grada i Udruženja zaista dobra. Važne potpore vezane su uz početak obavljanja poslovanja poduzetnika, zatim potpore za nastupe na sajmovima i raznim manifestacijama te potpore za troškove izrade projektne dokumentacije koje se financiraju iz EU fondova. Ovo su samo neke od potpora koje konzumiraju naši obrtnici i tako olakšaju svoje poslovanje.Što se tiče Obrtničke komore Zagreb i tu imamo jako dobru suradnju, a mnogi obrtnici koriste određene pogodnosti projekta OKZ-a ARTIFEX kako bi poboljšali poslovanje i smanjili njegove troškove.

Proljetos ste sudjelovali na Obrtničkom forumu, a kao jedan od gorućih problema navedena je usklađenost obrazovanja i tržišta rada. Postoji li rješenje?
Obrazovanje je jedna od najvažnijih tema. I ja sam se u svom izlaganju također usredotočio na to kako motivirati stručni kadar da ostane i nastavi se razvijati. Kod nas se za početak napokon mora početi vrednovati rad, a to se pokazuje povećanjem njegove cijene. Nažalost, davanja su nam prevelika jer imamo skupu državu. Problem možemo riješiti tako da smanjimo davanja. Uvijek govorim: “Da bi nešto stvorio, moraš raditi”. Vidljivo je da već sada ima premalo stručnih majstora te je to prilika mladim ljudima i njihovim roditeljima da razmišljaju u tom smjeru i uvide sve prednosti obrtništva.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Što za obrtnike znači uključivanje obrtnika u projekte Zagreb Crafts i Biznis akademiju?Zagreb Crafts i Biznis akademija su projekti od velikog značaja, posebno za mlade obrtnike koji su na početku ili nisu stekli svoju reputaciju te time nisu još prepoznatljivi. Naravno i tradicijski obrti poput našeg bačvara Goluba kojeg sada Zagreb Crafts predstavlja mogu promovirati i prodavati svoje proizvode i izvan granica Hrvatske. Ovom prilikom zahvalio bih se našoj komori Zagreb, mediju 24sata i sponzoru Biznis akademije Tele2 na osmišljavanju ovih projekata. Prednost Biznis akademije je u tome što sudionici radionica na jednome mjestu i u relativno kratkom vremenu mogu dobiti korisne informacije, edukaciju, ali i vrlo važnu motivaciju.

Kakvu budućnost predviđate obrtništvu u Vašem kraju? Na nacionalnoj razini se moramo založiti da stvorimo uvjete te rasteretimo poslovanje manjom birokracijom i davanja. Uz to, važno je učvrstiti/osigurati poreznu politiku, smanjiti sivu ekonomiju i rad na crno. Ako uspijemo sve ovo napraviti, tada za budućnost, ne samo obrtništva nego i gospodarstva u cjelini, neće biti prepreka za razvoj. S ovime moramo početi već danas jer sutra će biti kasno.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se