Zagreb Crafts

01 Stu

Svijeće i cvijeće: samoodržive i ekološki prihvatljivije alternative

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Cvjećari i svjećari svake se godine posebno pripremaju za ovaj dio godine u kojem obilježavamo Dušni dan (Dan mrtvih) i blagdan Svih svetih.

Građanima bez obzira na simboliku ipak je potrebno pružiti izbor za budžet, ponuditi nove trendove, ali i u potpunosti ispuniti personalizirane narudžbe.

Svijeće su simbol svjetla, a cvijeće simbol života i ta se simbolika ponavlja još od pamtivijeka, ali se trendovi u uređenju vječnih počivališta ipak mijenjaju kroz godine. Vrste cvijeća koje se posebno sade za ovu prigodu poput najpopularnijih krizantema ili uvijek traženih ruža ove su godine zamijenile i nešto cjenovno prihvatljivije varijacije na temu. Poput dugotrajne povoljnije multiflore umjesto krizantema, koje su zbog sušne godine i visokih temperature uspjele puno manje ove godine.  

Aranžmani i buketi od margareta također su traženi, upotpunjuju se jednostavnim, decentnim eukaliptusom kao odličnim pratiteljem bilo kojeg cvijeća i omiljenom biljkom u ovoj godini za bilo koje prigodno uređenje. Pritom i lijepo miriše.

Osim novih trendova, nažalost trend poskupljenja zahvatio je i ove dvije djelatnosti, zbog kojih su proizvodnja, sirovine i transport za cvjećare i svjećare poskupile, pa se i cijena krajnjeg proizvoda prema kupcu povećala. Samim time su građani počeli tražiti jeftinije aranžmane, a cvjećari i svjećari počeli upotrebljavati pristupačnije sirovine.

Samoodrživi i ekološki prihvatljiviji izbori također su počeli zamjenjivati tradicionalne lampaše i vijence koji ipak u velikoj mjeri stvaraju gomilu smeća. Čak 10.000 tona plastičnog otpada godišnje stvori se na grobljima diljem Hrvatske upravo na današnji dan.

Sađenje cvijeća i biljaka na grobovima djelom su zamijenili jednokratnu kupovinu cvjetnih aranžmana za ovu prigodu, dok su plastične lampaše počele zamjenjivati staklene verzije. Staklene lampione moguće je i samostalno izraditi od staklenki i običnih svijeća ili pak reciklirati poklopac od lampaša tako da ga ponovo upotrijebite na staklenci. Obične svijeće se kao spomen mogu upaliti i ugasiti na odlasku, jer bitan je ipak samo spomen na naše najmilije, ne količina ili cijena.

Našim obrtnicima u ovom se desetljeću omogućuje da izrade ekološki prihvatljive zamjene, da ih kao alternativu i inovativnost ponude tržištu, da svi skupa educiramo i utječemo na potrošačke navike i kupujemo od ekološki osviještenih proizvođača i lokalnih obrtnika.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se