Zagreb Crafts

25 Sij

Rukotvorine i craft radionice koje će se tražiti u 2023.

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Bilo da će se istaknuti kroz potražnju, sajmove ili radionice ove će rukotvorine nadahnute tradicionalnim obrtničkim zanatima biti u središtu pozornosti ove godine.

Kroz utjecaj društvenih mreža, trendovskih videozapisa i platformi poput Tik Toka, ali i potrebe ljudi da svrhu traže u nečemu što stvaraju svojim rukama na zanimljiv način će se tražiti proizvodi proizašli iz sljedećih umjetničko-tradicijskih zanimanja.

03.05.2018., Zagreb – Obrt za izradu staklenih kuglica Katarina, Bukovac 37. Vlasnica Petra Krhen Antonic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Puhanje stakla

Prvi znak da je puhanje stakla osvojilo srca zanatlija diljem zemlje bile su ukrasne kuglice od stakla koje smo mogli vidjeti na obrtničkim kućicama tijekom ovog Adventa, ali sve češće možemo primjetiti da se koriste i kao poslovni dar, te kao zahvalnice na vjenčanju.

Iz obrta Katarina u kojem njeguju taj zanat više od 30 godina pojašnjavaju da od trenutka kada ispušu jednu kuglicu do trenutka kada je završe, prođe od osam do petnaest puta preko ruku, ovisno o doradi i da nažalost škola za staklopuhače u Hrvatskoj danas više ne postoji.

No trendovi u svijetu kažu da se upravo takve radionice najviše traže i tražit će se u 2023. i da su termini rasprodani mjesecima unaprijed. Na jednoj od najvećih svjetskih platformi za iznajmljivanje smještaja i za putovanja, na Airbnb-u, radionicu puhanja stakla nude kao posebno iskustvo. Upravo bi se u tom smjeru mogli razviti i naši zagrebački malobrojni staklopuhački obrti i kroz ovakve radionice promovirati zanimljiv craft proizvod.

Umjetnost izrade vitraja

Ako ste se ikada ostali zabljesnuti ljepotom vitraja u starim katedralama, lako ćete shvatiti zašto se ovaj prekrasni zanat vraća. Ono što je počelo kao trend dizajna interijera 2023. dospjelo je na Pinterest ploče strastvenih DIYera diljem svijeta.

Slikanje vitraja stalno se penje na You Tube popisu “najgledanijih tečajeva”, možda i zbog činjenice da nas ta tradicionalna tehnika podsjeća na crtanje šablona iz djetinjstva, samo ovdje jednostavno zamijenite papir staklom i ukrasite svoje prozore u bojama kroz koje će sunce stvarati neku vašu novu kulisu. Takvu čaroliju u našoj županiji desetljećima već stvaraju Staklo design Mađarević i Dominique Jurić koji su odavno svjesni koliko je staklo kao materijal nezamjenjiv u izgradnji održivosti i ekologije.

Heklanje ili kukičanje

Vjerovali ili ne u siječnju TikTok hashtag #crochet ima gotovo šest milijardi pregleda, pa sa sigurnošću možemo reći da ovaj prastari zanat doživljava trenutak. Za one koji nisu dobro upoznati s finijim detaljima umjetnosti vlakana, heklanje je nešto poput pletenja, ali drugačije. U Vrbovečkom kraju Ljiljana Stanko iz obrta UNIKA-TNO kako bi se očuvale tradicijske vještine, održala je mnogobrojne radionice i tečajeve poput: radionice rozanja, radionice necanja, zlatoveza, različitih tehnika vezenja i pletenja, kukičanja i izrade sunčane čipke, krojenja i šivanja.

Izbacite onu sliku koju imate o svojoj baki u naslonjaču na rasklapanje, kako zvecka i zvecka svojim dvjema iglama, jer heklanje je lijek za anksioznost. Sve što trebate je jedna kuka i klupko pređe ili konca vaše omiljene boje. Nakon svladavanja nekih jednostavnih isprepletanih šavova već ste na dobrom putu za stvaranje vlastite rukotvorine ili poklona za posebnu osobu.

Uostalom čipka je dio naše kulturne baštine i identiteta, pa ju dizajneri poput Etno butik Mara rado ubacuju u modernu dizajnersku priču.

Aranžiranje suhog cvijeća (ekološki prihvatljivo)

Održiva alternativa svježe rezanom cvijeću još od jeseni prošle godine zauzima veliki interes, a jednako je i u ovom zimskom periodu.

Mnogi će lokalni cvjećari savjetovati da prirodno sušite cvijeće tako da ga objesite naopako u mračnoj prostoriji. Iako suho cvijeće ponekad ima veću početnu cijenu, ono zadržava svoj oblik i prirodan miris mjesecima pa je pristupačnija alternativa ako volite koristiti cvijeće za uljepšavanje svog doma. A ako cvijeće sušite prirodnim, a ne kemijskim putem (kakvo se nudi u većini trgovina), pomažete i okolišu!

Prošli je tjedan u Zagrebu Ceh cvjećara Obrtničke komore Zagreb organizirao cvjetnu radionicu Ivana Bergha, gdje su tema bila boje. Sukladno uzlaznom rastu popularnosti ručno rađenih predmeta i pozitivnom psihološkom utjecaju ovakvih kreativnih radionica i u ovoj godini cijenit će se kreativnost i stvaranje.

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se