Zagreb Crafts

23 Pro

Zagreb Crafts shop – mjesto gdje možete kupiti unikatne rukotvorine zagrebačkih obrtnika

Autor ZagrebCrafts / Tagovi istaknuto

Projekt Obrtničke komore grada Zagreba i Udruženja obrtnika grada Zagreba, Zagreb Crafts, dobio je nastavak priče u vidu pokretanja prvog shopa zamišljenog kao mjesta koje će ponuditi unikatne rukotvorine zagrebačkih obrtnika i obrtnika Zagrebačke županije široj publici.

„Svojevrsni nastavak uspješne digitalne platforme Zagreb Crafts preko koje više od sto obrtnika nudi svoje rukotvorine, logičan je slijed događaja kako bi domaćoj publici, ali i brojnim turistima pokazali što su ruke domaćih obrtnika izradile.“

– Obrtnička komora Zagreb

Sa zajedničkim ciljem promocije i popularizacije tradicijskih i umjetničkih obrta, shop Zagreb Crafts smjestio se u samo središte Zagreba, u atraktivnom prolazu na adresi Ilica 49 gdje uz sami shop nekolicina domaćih tradicijskih obrta uspješno posluje dugi niz godina. Zagreb Crafts shop zamišljen je kao izložbeno prodajni prostor rukotvorina unikatnog dizajna koje su izradili zanatskim umijećem obrtnici grada Zagreba i Zagrebačke županije. Izložene minijature visoke su estetske i kreativne vrijednosti.

Photo by Igor Plenković

„Grupnom promocijom naših obrtnika želimo potaknuti razvoj i prodaju obrtničkih proizvoda u svojstvu suvenira grada Zagreba i ostalih obrtničkih proizvoda, povećati interes turista kao i ostalih stanovnika za unikatne i raritetne obrtničke proizvode. Promocijom želimo popularizirati tradicijske i umjetničke obrte kao i obrtništvo općenito“ – napomenuli su iz Obrtničke komore Zagreb.

Photo by Igor Plenković

Za shop su pomno birani proizvodi obrtnika s velikim potencijalom prodaje stranim posjetiteljima Zagreba kako bi se očuvali obrti kojima prijeti nestanak. U ponudi shopa trenutačno se mogu pronaći umjetnički nakit, unikatne haljine, jedinstvene torbe i novčanici, suveniri s motivima Zagreba, različite cvjetne dekoracije, ručno šivane bilježnice i raznovrsni ručno rađeni ukrasi. Preko trideset obrtnika izlaže svoje proizvode u shopu, a iz Obrtničke komore Zagreb ističu kako za budućnost planiraju širiti prostor, sukladno velikom interesu obrtnika. 

Photo by Igor Plenković

Akademska slikarica i grafička dizajnerica Olivera Cavrić u shopu Zagreb Crafts izlaže slike, suvenire i majice Happy Zagreb koje prate moderne tendencije i estetiku izrade suvenira. “Šarene kapljice, intuitivno aplicirane preko prepoznatljivog motiva Zagreba i Hrvatske, predstavljaju veselje, zajedništvo i ljubav. Upravo takva emocija je ono što ljudi prepoznaju i što ih veže uz mjesto u kojem su boravili”, ispričala je Olivera te izrazila sreću otvaranjem shopa kao mjesta koje zaokružuje zagrebačku obrtničku priču. Oliverine radove usporedite s proizvodima obrta Lapidarium, Tomica Marica, Talan, te Klupica.

Obrt Talan/Nott Ordinary Jewelz
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Olivera Cavrić Studio.
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Rafaela Petrinić iz cvjećarskog obrta Poppy u shopu je odlučila ponuditi ukrasne cvjetne rukotvorine pa je tako kreirala ručno oslikana nojeva jaja u suradnji s akademskom slikaricom Biserkom Zlatar. „Osmislila sam ručno rađeni svijećnjak od žice i umjetnog cvijeća za koji je potrebno preko trideset sati rada, zatim cvjetne vjenčiće i male vrčiće koji funkcioniraju kao suveniri“, ispričala je i istaknula kako je sretna što je dio Zagreb Crafts priče. Uz Poppy, u Zagreb Crafts Shop također ćete pronaći i obrte poput Koogle, Ethnodolls, i Cvjećarnica Tea, čije umjetnine kao da se nadovezuju jedna na drugu.

Obrt Koogle.
Photo: Ivomi Produkcija
Cvjećarnica Tea.
Photo: Ivomi Produkcija

Obrt Ahat, Art HD, IRKI i ATA4ART, te Petra Candle još su neki od novouvrštenih obrtnika koje možete pronaći u Zagreb Crafts Shopu, a u izložbenom prostoru pronaći ćete i proizvode nekih od sada već legendarnih obrta, poput Peroklinike Penkala, Vuk Leather, Klanac, te Sounds Mini, kao i više specijaliziranih obrtnika poput Metaloplast, Zlatarna Popek, i M&B.

Obrt Ahat.
Photo: Ivomi Produkcija
Obrt IRKI.
Photo: Ivomi Produkcija

Otvaranjem shopa Zagreb Crafts još jednom se utvrdila važnost njegovanja ručnog rada kao dijela zagrebačke tradicije, a uz sve veći interes javnosti za obrtništvo, novootvoreni shop na dobrom je putu da pozicionira Zagreb kao centar obrtničkog zbivanja

Podijeli
Pravila privatnosti
Zagreb Crafts koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se s korištenjem kolačića i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka.
Slažem se